Õige hetk valida sügisese teatrifestivali pileteid

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hilje Murel ja Aleksander Eelmaa lavastues «Tartuffe».
Hilje Murel ja Aleksander Eelmaa lavastues «Tartuffe». Foto: Siim Vahur

Reedel, 1. juulil tulevad müüki Eesti Teatri Festivali DRAAMA 2016 piletid.

Käesolevast aastast on taaskord muutunud DRAAMA festivali formaat. DRAAMA 2016 kunstiline juht on Ivar Põllu. Festival korraldatakse koostöös Tartu Uue Teatriga.

"Leidmaks uut formaati iga-aastasele teatrifestivalile, mis koondaks eelmise teatriaasta parimad lavastused, viis SA Eesti Teatri Festival koos SA Eesti Teatriagentuuriga läbi avaliku ideekonkursi, kuhu 1. märtsiks 2016 laekus 8 ettepanekut. Me valisime nende seast välja Tartu Uue Teatri visiooni, kus lisaks iga-sügisesele Tartus toimuvale festivalile on ette nähtud ka rida aasta jooksul toimuvaid tegevusi. Tartu festivali puhul on põhiliseks muudatuseks temaatilisest (kuraatori)programmist loobumine je keskendumine tõepoolest aasta huvitavamatele lavastustele ning teatrinähtustele. Teatritele pakutakse seejuures võimalust esineda Tartus  ühes  etenduspaigas kogu nädala jooksul  mitme oma repertuaari parima lavastusega  või anda ühe lavastusega mitu etendust, s.t eesmärgiks on saavutada olukord, kus teatrirahvas  mitte lihtsalt ei lähe ega tule, vaid ka viibib  Tartus kogu  festivalinädala jooksul. Tartlastele ja festivalikülalistele mujalt tekitatakse sellega  suurem valikuvõimalus ning etendused muutuvad paremini kättesaadavaks mitte ainult teatrifriikide seltskonnale vaid ka laiemale publikul. Vahetunud on ka festivali kunstiline juht. Tallinna tööle asunud Margus Kasterpalu asemel on seekord ja loodetavasti ka lähiaastail Ivar Põllu. Kui tartlased ja eesti teatriüldsus seekordse n.ö pilootprojekti hästi vastu võtavad, siis annab  see võimaluse Tartu Uue Teatri poolt pakutud teel jätkata," kommenteeris formaadimuutust sihtasutuse Eesti Teatri Festival nõukogu esimees Jaak Allik.

Uut DRAAMAT tutvustab festivali kunstiline juht Ivar Põllu alljärgnevalt: “Kuna lavastuste Tartusse toomine on tihtipeale suurem ehitamine ja ajakulu, siis leidsime oma meeskonnaga, et etendusi peaks rohkem olema, et kohaletulek end ära tasuks ning rohkem publikut etendusi ka näeks. Kui teatrid mängivad kindlas mängupaigas, tekib omalaadne Draama-linnak, kus teatrid teevad oma mängupaikades ka kõrvalprogrammi. Vähemalt ideaalis võiks nii olla, sel aastal päris nii ei õnnestunud, sest mängupaiku ei ole piisavalt, aga ehk järgmine  aasta, sest siis on lisaks näiteks ERMi saal ja ülejärgmisel aastal saab kasutada ka juba Vanemuise suurt lava taas. Lisaks haarab festival sel aastal ja tulevikuski rohkem linnaruumi, luues rohkem kõigile kättesaadavaid sündmusi (kontserdid, laat jm). Kuna publik on valdavalt Lõuna-Eesti teatrivaataja, siis on eesmärk olnud tuua Tartusse just neid lavastusi, mis muidu siia ei jõua. Seetõttu ei ole festivaliprogrammis Tartu teatrite repertuaari või neid Eesti teatrite lavastusi, mis hooaja sees siin gastroleerivad. Ja kui on, siis on sel mingi eriline kunstiline põhjus, loomaks kooslusi, mis ei saaks teoks kusalgi mujal kui siin. Nii võib sel aastal programmis näha Vanemuise lavastust “Üritus”, mis koos oma Draamateatri festivalil osaleva lavastusega “Valgustaja” moodustavad kena Uku Uusbergi komplekti."

5.-11. septembrini saab Tartus näha Eesti teatri paremikku. Programmis on nii käesoleva aasta Eesti teatri aastaauhindade laureaadid ja nominendid kui ka lihtsalt väga hea teater, mis ilma festivalita kunagi Tartusse ei jõuaks.

Tartu publikuni jõuavad eelmisel hooajal sõnalavastuste žürii poolt esile tõstetud lavastused, mis paistavad silma suurepäraste lavastajatööde, tugevate rollide ning isikupäraste kujundustega. Publikuni jõuavad DRAAMA vahendusel Vene Teatri "Vaenlane", Eesti Draamateatri "Tartuffe" ja "Valgustaja", Endla Teatri "45 339 km2 raba", Theatrumi ""Delhi" tants" ning Tallinna Linnateatri "Kurbus ja rõõm kaelkirjakute elus".

Oma uut mängupaika Tartus tutvustab etenduskunstide ühisauhinna laureaat Cabaret Rhizome, kes avab Aparaaditehases oma Lõuna-Eesti filiaali - Tartu Erinevate Tubade Klubis jõuavad publikuni auhinnatud "Kuningas Oidipus" ja "Otsuse anatoomia" ning uuem lavastus "Aja materjal".

Lisaks toob DRAAMA 2016 publikuni festivali kunstilise juhi Ivar Põllu eestvedamisel Von Krahli Teatri “Paradiisi”, R.A.A.A.M.i “Libahundi”, Vanemuise “Ürituse”, Kinoteatri “A Festival Piece’i ehk meeleheitlik katse pälvida festivalikutse”, Kanuti Gildi SAALi “Three Left Hours: Everybody’s piece”, TÜ Kammerkoori "Südamepeitjate planeedi" ning kõige väiksemale publikule mõeldud osaluslavastus "Hops-keerdu-pots".

Iseseisva Tornisaali programmiga astub festivalil üles VAT Teater, andes festivali ajal etendusi lavastustega, millega muidu kodusaalist välja ei jõuaks: “Tsaar Saltaan”, “Aadam ja Eeva”, “Varjuprohvet” ning uuslavastus “Revolver”. Kõikide lavastuste puhul on tegemist Tornisaali lavastustega, mida muul ajal Tartus kunagi ei mängitaks.

Erilise sündmusena toimub festivali ajal 650-aastase ajalooga kyogen teatri trupi workshop ja etendus. Kyogen on jaapani koomiline teater, mille traditsioon on jõudnud tänapäeva ühes no teatriga. Traditsiooniliselt olid kyogen-id lühikesed satiirilised vahepalad no etendustes.

DRAAMA 2016 juhatab sisse esietenduste kolmpäevak, kui juba 3. septembril esietendub Tartus Lavakunstikooli 28. lennu tudengite eestvedamisel lavastus “Vallutatud”. Sellele järgneb Labürintteatriühenduse G9 ja Tartu Uue Teatri koostöös sündinud osaluslavastus “Elum” 4. septembril ning VAT Teatri noorte uuslavastus “Revolver” 5. septembril.

Terve festivalinädala jooksul töötab festivalikohvik Tartu Uues Teatris ja Sisevete saatkonnas ning avatud on teatriraamatute ja –plaatide pood. Samuti toimuvad festivali raames erinevad kontserdid ja sündmused, mis on publikule tasuta.

Festivali juhatab 10. septembril välja jõe ääres toimuv teatraalne festivalilaat. DRAAMA 2016 toimub 5.-11. septembrini, festivaliga seotud etendusprogramm vältab 3.-12. septembrini erinevates Tartu etenduspaikades.

Vaata programmi draama.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles