Pildid ja video: Briti kuningliku pere liikmed osalevad Somme'i lahingu 100. aastapäeva tähistamisel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti kuningliku pere liikmed saabusid eile Põhja-Prantsusmaale, et osaleda Esimese maailmasõja Somme'i lahingu 100. aastapäeva tähistamisel.

Prints William, ta naine Catherine ja vend Harry olid eile kohal Thiepvali memoriaalis toimunud jumalateenistusel, kus mälestati neid miljoneid Briti, Prantsuse ja Saksa sõdureid, kes viis kuud kestnud lahingutes elu kaotasid, edastab The Local.

Lisaks Briti siniverelistele olid kohal mitmete riikide esindajad, Prantsusmaa võimud ja need, kelle esivanemad ja sugulased selles lahingus elu kaotasid.

Mälestustseremoonia sai alguse eile hilisõhtul ja kestis täna hommikul kella 7.30ni kohaliku aja järgi. Just sellel ajal algas 1. juuli 1916 Somme'i lahing, milles inglased ja prantslased asusid ründama sakslasi. 

Esimesel lahingupäeval kaotas elu umbes 20 000 Briti sõdurit ning veel tuhanded said vigastada. Tegemist oli läbi Inglismaa ja Briti ajaloo ühe suurema militaarkaotusega.

Nüüd on esimene kord, mil Suurbritannia ja Prantsusmaa mälestavad koos Somme'i lahingus hukkunuid.

Täna saabub Prantsusmaale ka prints Charles, kes osaleb Thiepvalis toimuval põhilisel mälestustseremoonial. Kogu Picardie regioonis avaldab 100 aastat tagasi hukkunutele kuue memoriaali juures austust tuhandeid inimesi.

Thiepvali sõjamemoriaal on Briti Ühenduse suurim memoriaal, millega mälestatakse rohkem kui 72 000 hukkunut.

Lisaks brittidele ja prantslastele võitles Somme'is iirlasi, lõuna-aafriklasi, uusmeremaalasi, austraallasi ja kanadalasi.

Nüüdseks on Somme'i lahingupaikadest saanud populaarne «sõjaturismi» paik, mida külastavad nii langenute järeltulijad kui ajaloohuvilised.

Somme'i lahing algas 1. juulil ja kestis 18. novembrini 1916. Ajaloolistel andmetel kaotasid liitlased ligi 800 000 sõdurit ja sakslased umbes 550 000 sõdurit. Nende arvude sees on nii surnud, haavatud, vangi langenud kui teadmata kadunud.

Somme'i lahing oli Esimese maailmasõja lahingutest osa võtnud sõdurite ja hukkunute arvult suurim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles