Rio olümpia võivad küsitluse kohaselt rikkuda vägivallakuriteod

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuritegevuse vastu protestijad doktor Gisele Palhares Gouvea matustel, kes tapeti 25. juunil Rio de Janeiros lasuga pähe.
Kuritegevuse vastu protestijad doktor Gisele Palhares Gouvea matustel, kes tapeti 25. juunil Rio de Janeiros lasuga pähe. Foto: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Rio de Janeiro elanikest 85 protsenti usub, et vägivallakuriteod võivad rikkuda kuu aja pärast algavad suveolümpiamängud, selgus Brasiilia ajalehes O Globo pühapäeval avaldatud küsitlustulemustest.

Suuruselt järgmise ohuna nimetavad linnaelanikud puudulikku transporti. Seda, et zikaviirus võiks olümpiamänge ohustada, arvas ainult 17 protsenti küsitletutest.

Enamik Rio de Janeiro elanikest usub siiski, et augustis peetavad olümpiamängud kujunevad edukateks.

Rio de Janeiro linnapea Eduardo Paes sarjas pühapäeval ajalehe New York Times arvamuslugu, milles kolumnist Vanessa Barbara hoiatas võimaliku katastroofi eest olümpiamängudel seoses kuritegevuse kasvu ja zikaviirusega, mida pole kontrolli alla saadud.

"Tõeliselt kahetsusväärne. See naine kuhjab kokku terve hunniku valesid, mida ta on kuulnud sotsiaalmeedias," kurjustas meer.

Brasiilia suurimas linnas Rio de Janiros toimuvad augustis olümpiamängud. Riigil on mitmeid muresid, sest lisaks kuritegevusele põhjustavad ebastabiilsust muu hulgas seagripp, zikaviirus, majanduslangus ja poliitilised skandaalid.

Rio de Janeiro osariigi võimud kuulutasid juuni keskel tõsise eelarvekriisi tõttu välja eriolukorra. Hädaolukorra dekreet võimaldas osariigil rakendada erakorralisi meetmeid, et tagada hädavajalike avalike teenuste toimimine, mis võimaldaks 2016. aasta Rio olümpiamängud ja paraolümpiamängud läbi viia.

Eriolukorra dekreedis märgiti, et olümpiamängud seavad tõsistesse raskustesse esmaste avalike teenuste osutamise ning võivad põhjustada isegi avaliku julgeoleku, tervishoiu-, hariduse-, transpordi- ja keskkonnakorralduse "kokkuvarisemise".

Rio de Janeiro osariik on rahalistes raskustes nafta hinnalanguse tõttu, kuid tõsine majanduskriis kimbutab kogu Brasiiliat. Eelmisel aastal kahanes Brasiilia majandus 3,8 protsenti.

Rio suveolümpia avatseremoonia on 5. augustil. Rio olümpiamängud 5.- 21. augustini ja neile 7.-18. septembrini järgnev paraolümpia on esimesed Lõuna-Ameerikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles