Prokuratuur ei vaidlusta Savisaarele kõvaketta tagastamise otsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei läbiotsimine Hundisilmal. Edgar Savisaar.
Kaitsepolitsei läbiotsimine Hundisilmal. Edgar Savisaar. Foto: Sander Ilvest

Prokuratuur ei vaidlusta ringkonnakohtu otsust, mille kohaselt tuleb Edgar Savisaare majast kaitsepolitseinike poolt ära võetud salvestusseadmete kõvaketas Savisaarele tagastada.

«Prokuratuur otsustas, et ei vaidlusta ringkonnakohtu määrust. Kahtlustataval või tema kaitsjal on võimalik kõvaketta kättesaamiseks pöörduda kaitsepolitseiameti poole,» ütles BNS-ile riigiprokuratuuri pressiesindaja.

Hundisilma talu läbiotsimisel Edgar Savisaare majast kaitsepolitseinike poolt ära võetud salvestusseadmete kõvaketas tuleb Savisaarele tagastada, sai lõplikult selgeks kolmapäeval, kui Tallinna ringkonnakohus jättis riigiprokuratuuri määruskaebuse läbi vaatamata.

Prokuratuuri ja Edgar Savisaare kaitsjate vahel on tänavu käinud vaidlus Hundisilma talu salvestusseadme ja selles paikneva kõvaketta tagastamise üle. Salvestusseadme on kaitsepolitsei tagastanud, koos asendatud kõvakettaga. «Seadmes paiknenud kõvaketta tagastamist takistab üks asjaolu – sellel on talletatud, kuidas kaitsepolitseinikud, kelle näod ei ole varjatud, viivad Savisaare elukohas mullu 22. septembril läbi menetlustoiminguid. See on päev, kui Edgar Savisaar kahtlustatavana kinni peeti ning tema elukoht läbi otsiti. Kuna mitme kaitsepolitseiniku näod ei ole varjatud, tuleb kõvakettal olevat infot seadusest tulenevalt käsitleda salajase taseme riigisaladusena ning seda ei saa prokuratuuri ja kaitsepolitsei hinnangul kahtlustatavale tagastada,» on riigiprokuratuuri pressiesindaja selgitanud.

Kaitsjad on siiski selle kõvaketta tagastamist taotlenud ning tänavu aprillis otsustas prokuratuur rahuldada kaitsjate taotluse osaliselt – tagastada seadmes läbiotsimise ajal paiknenud kõvaketas, kuid kustutada sellelt läbiotsimise päeva videod, et mitte väljastada kahtlustatavale salajasel tasemel riigisaladust. Prokuratuuri ettepanek oli, et selle päeva videotega on võimalik tutvuda kaitsepolitsei ruumides, kaitsjad ei ole seda aga soovinud. Kaitsjad pöördusid seepeale kohtusse ning soovisid prokuratuuri kahe sellesisulise määruse tühistamist.

Juuni keskel otsustaski Harju maakohus, et kõvaketas tuleb kahtlustatavale tagastada ilma sellelt läbiotsimise päeva videosid kustutamata. Seepeale esitas riigiprokuratuur määruskaebuse Tallinna ringkonnakohtusse, kust aga kolmapäeval soovitud lahendit ei saanud. Nimelt jättis ringkonnakohus riigiprokuratuuri esitatud määruskaebuse Harju maakohtu 15. juuni määrusele, millega määrati tagastada Edgar Savisaarele tema kodu läbiotsimise käigus ära võetud kõvaketas, läbi vaatamata. 

Nagu maakohtu oma määruses leidis, ei ole selline eeluurimiskohtuniku määrus vaidlustatav. «Erandiks võib vastavalt seadusele olla vaid määrus, mis on tehtud jälitustoimingu käigus sellest teavitamata jätmise või sellega kogutud andmete tutvustamata jätmise peale esitatud kaebuse lahendamisel. Maakohtu määrus aga puudutas kriminaalmenetluse käigus ära võetud kõvaketta tagastamist. Seega ei paigutu see ühegi nimetatud erandi alla ja ei ole vaidlustatav,» seisab ringkonnakohtu lahendis.

Riigikohtu praktikale viidates on prokurör määruskaebuses leidnud, et  maakohtu määrus peab olema vaidlustatav põhjusel, et maakohus on ületanud kaebust lahendades oma pädevust, asudes lahendama küsimust, mida varem menetluses tõstatatud ei olnud. Nimelt asus maakohus määruses käsitlema küsimust, kas kõvakettalt tuleks kustutada 22. septembri 2016 ehk tulevikus tekkiv salvestus. Tegelikult oli aga vaidlus selle üle, kas kõvakettalt tuleb kustutada 22. septembri 2015 salvestis. Määruskaebuses nentis juhtiv riigiprokurör, et kahetsusväärsel kombel oli vaidlustatud riigiprokuratuuri määrustes märgitud vale aastaarv. Sellest hoolimata oli nii prokuratuurile kui Edgar Savisaarele ja tema kaitsjatele selge, et prokuratuur peab vajalikuks 22. septembri 2015 salvestise kustutamist.

Ringkonnakohus ei nõustunud, et maakohtu määruse sellised põhjendused tähendavad pädevuse piiridest väljumist. «Seega on maakohtu määrus lõplik ega ole vaidlustatav,» märkis ringkonnakohus.  

«Maakohus lahendas oma määrusega küsimust, kas Edgar Savisaarele tuleb tagastada tema elukoha läbiotsimisel ära võetud kõvaketas muutmata kujul. Sellele küsimusele vastas maakohus oma määruse resolutiivosas jaatavalt. Sama küsimus on olnud kogu kaebemenetluse esemeks ja seda lahendas ka riigiprokuratuur oma 30. mai 2016 määruses,» lisas ringkonnakohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles