Trööstitu vaatepilt: torm laastas Maaritsa kalmistut

Vilja Kohler
, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile lõuna ajal Põlvamaal Valgjärve vallast üle käinud kõva torm juuris Maaritsa kalmistul välja palju suuri puid, muist puid murdis tugev tuul seal lihtsalt poolest tüvest maha.

Silma järgi on Maaritsa vanast surnuaiast tormist pääsenud vaid kolmandik, kaks kolmandikku kalmistust on maha langenud jämedate puutüvede tõttu üsna läbipääsmatu. Muist hauaplatse on jämedate puutüve ja oksaräga all. Väravast kalmistule viiv jalgtee on mahamurtud puude pärast läbimatu.

«Väga hull lugu, aga mis teha, looduse vastu ei saa,» tõdes Valgjärve vallavanem Kaido Kõiv. «Meil tegi torm kõvasti kurja Maaritsas ja Valgjärve pargis, seal jäi üks noormees lausa puu alla ja viidi luumurdudega haiglasse.»

Torm möllas valla teisteski külades, näiteks Maaritsa külje all Vissi külas on tänagi elektriliinid maas, inimesed on elamiste juurde viivad teed sinna murdunud puudest ära puhastanud. Tartust Võrru viiva suure maantee ääres on näha mitu vähem või rohkem lõhutud katust.

Kalmistu tuleb korda teha Valgjärve vallal, kuid kiiresti see töö ei käi. «Maaritsa surnuaed on kaitse all, kõigepealt tuleb meil vastavaid ametkondi juhtunust teavitada,» selgitas vallavanem. «Siis on vaja teha plaan, kuidas see töö korraldada, suurte masinatega seal vist midagi teha ei saa, tuleb saemehed võtta.»

Pühapäevaseid tormikahjustuste pilte uurinud klimatoloog Ain Kallis ütles, et ilmselt oli tegu äikesetormiga, mis võib möllata kaunis kitsal alal. «Puude mahavõtmiseks ja katuste lõhkumiseks pidid tuuleiilid olema ikka hästi tugevad, kiirusega vähemalt 25–30 meetrit sekundis,» märkis ta.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles