Kust on pärit bikiinid?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kunagi skandaalsest kaheosalisest bikiinist on saanud suve populaarseim riideese. Siin on sissejuhatus bikiinide ajalukku. Kas sina teadsid, kust on bikiinid oma nime saanud?

Esimese tänapäeva mõistes modernse bikiini lõi prantslane Louis Réard. Vaatame nüüd ajas tagasi, kuidas loodi see oluline suveaksessuaar.

Bikiinid said alguse Vana-Rooma ajast, kui sportimiseks hakati kandma toga laadset kangast, mis meenutas populaarset bandeau toppi. See kadus mõneks sajandiks unustustesse, kuni Louis Réard lõi 5.juulil 1946.aastal kaheosalise bikiini.

Kusjuures bikiinid on nime saanud Bikini atolli järgi Vaikses ookeanis, kus neli päeva enne õhati aatompomm. Kolmekümnendatel olid naised randades üsna kaetud ja kaheosaline bikiini läks moodi alles neljakümnendatel. Inspiratsiooni sai Réard rannast, kus naised keerasid katvaid rõivad üles, et nahk saaks rohkem päikest.

Esialgu julgesid bikiine kanda ainult südikamad näitlejannad: Brigitte Bardot, Jayne Mansfield, Anita Ekberg and Sophia Loren. Portugalis, Hispaanias ja Itaalias oli skandaalne riideese keelatud.

Üks kuulsamaid bikiine pärineb James Bondi filmist, kus näitlejanna Ursula Andress kannab rannas valgeid bikiine.

Foto: Vida Press

Ka meestele on loodud oma bikiinid, mis pärinevad Borati filmist.

Foto: Vida Press

Vaata rohkem pilte ajaloolistest bikiinidest siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles