Vikerkaar – aina üllatav pesueht kultuuriajakiri

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vikerkaare peatoimetaja Märt Väljataga.
Vikerkaare peatoimetaja Märt Väljataga. Foto: Erik Prozes

Juulis 1986 ilmus ajakirja Vikerkaar avanumber. Alates 1995. aastast on ajakirja peatoimetaja olnud kirjandusteadlane Märt Väljataga. Hiljuti korraldatud kultuuriajakirjanduse uurimuse järgi on Vikerkaare lugejaskond ajakirjaga kõige enam rahul. 

Postimehele antud intervjuus leiab ka Väljataga, et ajakirja oikumeeniline, eri vaatenurkadele ruumi võimaldav ja eri teemasid käsitlev profiil väärib hoidmist edaspidigi.

-Kuidas positsioneerib Vikerkaar end praegusel kultuuriajakirjanduse väljal?

Kuigi väljaspool SA Kultuurilehte ilmub palju võrguväljaandeid ja üksikuid ajakirju (näiteks Tuna ja Müürileht), kattub Eesti kultuuriajakirjanduse väli enam-vähem Kultuurilehe publikatsioonidega. Selles seltskonnas on Vikerkaar kõige pesuehtsam kultuuriajakiri sõna laias mõttes, ajakiri, mis ei piirdu mõne üksikvaldkonnaga, vaid püüab katta suuremat ala. Nii on meil kirjanduse, raamatuarvustuste, kunstiülevaadete jms kõrval arutlusi ajaloost, loodusest ja poliitikast. Võib-olla mõjutab Vikerkaare tegemist ka kaalutlus, et võiks tellida ja avaldada asju, mida mõni teine kanal kindlasti ei avaldaks ega telliks. Aga selle mõju on pigem alateadlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles