Eesti seakasvatusi ootab erakorraline kontroll

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Veterinaar- ja toiduamet alustab kasvava seakatkuohu tõttu kõigis Eesti seakasvatustes erakorralist bioturvalisuse kontrolli.

Ameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on viimased seakatkujuhtumid näidanud, et isegi kui bioturvalisuse nõuded on hoones täidetud, peab ka loomapidaja tegevus olema suunatud ohtude vältimisele. «Rakendame kogu veterinaar- ja toiduameti olemasoleva ressursi, et järgnevate nädalate jooksul veel kord homsest kontrollida kõiki meile teadaolevaid seapidajaid üle Eesti,» ütles ta ameti teatel.

Kalda märkis, et kui kontrolli käigus leitakse puudusi, mida pole võimalik viivitamata kõrvaldada, näitab amet üles nulltolerantsi. Sel juhul ei anta tema sõnul enam lisaaega, et viia tootmine nõuetega vastavusse, vaid tehakse kohe ettekirjutus seakasvatus lõpetada.

Veterinaar- ja toiduamet palub seakasvatuste kontrollimisega seoses mõistvat suhtumist ja hoiatab, et see võib kaasa tuua viivitusi muude veterinaaria-alaste küsimustega tegelemisel. Samuti kutsub amet elanikke üles tähelepanelikkusele. «Haiguse leviku seisukohast kujutavad ohtu ka laatadel ja turismitaludes näidatavad kodusead – nendegi puhul kehtib väljaspidamise keeld. Kui märkate kusagil kas või ühtainsat õues peetavat kodusiga, andke meile teada. Me võtame igat vihjet väga tõsiselt,» ütles Kalda.

Lisaks kontrollile tegeleb amet ka oma järelevalvevõimekuse tõstmise ja tugevdamisega. «Maaeluministeeriumis valmib meie tarvis audit, mis aitab välja tuua järelevalvevõimekuse parandamise võtmekohad,» märkis Kalda.

Aafrika seakatk on sel aastal jõudnud juba kolme Jõgevamaal asuvasse farmi: 1. juulil diagnoositi see väga nakkav ja ägedalt kulgev viirushaigus Puurmanni ja Põltsamaa valla seakasvatustes ning 4. juulil ka Saare valla farmis. Haigusele puudub ravi ja taudi leviku tõkestamiseks tuleb sead hukata.

Aafrika seakatku kohta saab küsimusi esitada ja vihjeid anda veterinaar- ja toiduameti vihjetelefonil 605 4750.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles