Video: teadlased avastasid juhuslikult uue sinise tooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
YinMn sinine
YinMn sinine Foto: Wikipedia.org

Ameerika Ühendriikide Oregoni ülikooli teadlased avastasid mangaanoksiidiga katseid tehes juhuslikult uue sinise värvitooni.

Teadlased segasid tumedat mangaanoksiidi ja teisi aineid, mida kuumutasid 1093 kraadi juures, kuid üks neist katsetest andis midagi, mida ei oodatud – erksinist tooni kõrvalsaaduse, edastab redorbit.com.

Uurimine näitas, et tegemist on uut tüüpi sinise tooniga, mida varem ei tuntud.

«See oli niiöelda õnnelik õnnetus, mis aitas uue sinise tooni jälile jõuda,» teatas Oregoni ülikooli keemik Mas Subramanian.

Sellise tooni andis jääksaaduse kristalliline struktuur, mis on püramiidilaadsete struktuuride kordumine ehk tegemist on trigonaalse bipüramidaalse geomeetriaga.

Sellisel kujuga osakeste puhul suudavad mangaaniioonid neelata punast ja rohelist valgust, samas peegeldades sinist valgust, andes erksinise tooni.

Teadlaste teatel on tegemist värviga, mis on vastupidav nii õlis kui vees ja see ei kahvatu kiiresti. YinMn nimeks saanud pigment on mürgitu.

«Selline kristalliline struktuur oli varem teada, kuid mitte värv, mida see annab. Juba iidsed egiptlased oskasid sinist värvi luua, kuid seni tegeleb värvitööstus värvide mürgisus- ja vastupidavusprobleemidega,» teatas Subramanian.

YinMn sinist hakati tootma tööstuslikult ja see peaks varsti müügile jõudma.

Seda värvi saab kasutada näiteks sooja kliimaga aladel katusekattevärvina, kuna sinine peegeldab infrapuna valgust, aidates hoonet jahedana hoida.

Uuringud näitasid, et YinMn peegeldab infrapuna valgust tagasi 40 protsendi ulatuses, mis on suurem kui teiste siniste toonide puhul.

Subramaniani teatel on seda tooni tööstuslikult kerge toota ja see peaks tavatarbijateni jõudma selle aasta lõpul.

YinMn tuleneb ütriumi, indiumi ja mangaani ingliskeelsest nimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles