Moldovas läbis esimese lugemise Vene teleuudiseid keelav eelnõu (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed Moldova lippudega
Inimesed Moldova lippudega Foto: SCANPIX

Moldova parlament kiitis esimesel lugemisel heaks seaduseelnõud, mis välistavad täielikult riigis Vene teleuudiste edastamise.

Interfaxi korrespondent edastas, et seaduseelnõud algatasid valitsuskoalitsiooni kuuluvad liberaalid ja demokraadid.

Tele-raadiokoodeksi muutmise eelnõu kohaselt on telejaamadel kohustus «edastada sajaprotsendi ulatuses kodumaiseid uudiste- ja arutelusaateid, millest 80 protsenti on rumeenia keeles.»

«Lubatakse edastada uudiste- ja poliitilisi arutelusaateid, mis on toodetud Euroopa Liidus, USA-s ja riikides, mis on ratifitseerinud piiriülese televisiooni Euroopa konventsiooni,» seisis eelnõus.

Selle sätte rikkumise eest on ette nähtud 2000-3000 dollari (1800-2700 euro) suurune trahv või eetrilitsentsist ilmajäämine.

Eelnõu koostajad ei varja, et see on mõeldud Vene telejaamade uudiste ja jutusaadete keelamiseks.

«Peame kaitsma oma teaberuumi. Selle eelnõu eesmärk on tagada riigi kodanikke ühiskonna lõhestamisele ja võõraviha külvamiseks suunatud kihutustöö eest. Nii käituvad kõik riigid, kes oma julgeolekust, sh ka teabejulgeolekust hoolivad,» ütles eelnõud esitledes liberaal Lilan Carp.

Teine eelnõu, mida esitles demokraat Sergiu Sîrbu, näeb ette päevas tippajal kaheksa tunni jooksul omatoodangu edastamise, mis praktikas tähendab väliskanalite edastamisest loobumist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles