Neljas euroala riigis ei pea kauplused 1-sendiseid vastu võtma

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurosendid.
Eurosendid. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Lisaks Soomele ei pea ka Iirimaal, Saksamaal ja Hollandis kauplused aktsepteerima teatud nimiväärtusega münte või rahatähti.


Euroopa Liidu riikides eksisteerib kaks erinevat lähenemist seadusliku maksevahendi vastuvõtmisele. Enamikus riikides nagu ka Eestis on seadusliku maksevahendi vastuvõtmise kohustus ülimuslik lepinguvabaduse põhimõttest. Mõnedes riikides aga on lepinguvabaduse printsiip ülimuslik seadusliku maksevahendi vastuvõtmise kohustuse põhimõttest, selgitas Viljar Rääsk Eesti Panga avalike suhete büroost.

«Euroopa Komisjoni andmeil kasutatakse seadusliku maksevahendi vastuvõtmisest keeldumisel lepinguvabaduse põhimõtte argumenti Iirimaal, Saksamaal, Soomes ja Hollandis,» märkis Rääsk. «See tähendab, et neis riikides on kõige tõenäolisem kohata silte, et kaupmees ei võta vastu teatud nimiväärtusega münte või pangatähti.» Eelkõige käib see tema sõnul suurte nimiväärtustega pangatähtede kohta.

«Euroopa Komisjon ei kiida sellist praktikat heaks ning soovitab riikidel seda muuta,» lisas Rääsk. Komisjon tegi vastava soovituse mullu kevadel. Kui riigid oma praktikat kolme aasta jooksul pärast soovituse andmist ei muuda, siis on Rääski sõnul võimalik, et Euroopa Komisjon teeb ettepaneku võtta vastu õigusakt, mis erinevalt soovitusest on juriidiliselt siduv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles