Kahjurvara tabas miljoneid Androidi telefone

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomeinimesed väidavad, et üle 40 protsendi Eesti inimestest oskab endale teha piraatkoopiaid
Loomeinimesed väidavad, et üle 40 protsendi Eesti inimestest oskab endale teha piraatkoopiaid Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Turvaanalüütikute hinnangul on kuni 10 miljonit Androidi telefoni üle maailma on nakatunud kahjurvaraga, mis tekitab võltsklikke reklaamidele.

Rüdevara paigaldab seadmetesse ka salaja rakendusi, mis võimaldab jälgida ohvri veebikäitumise harjumusi. Kokku teenib see oma loojatele hinnanguliselt 300 000 dollarit kuus, vahendab BBC.

Nakatunud mobiilidest teatasid üheaegselt küberturvalisuse ettevõtted Checkpoint ja Lookout. Neist esimene andis pahavarale nime Hummingbad ja teine Shedun. Checkpoint teatab oma ajaveebi sissekandes, et on saanud ligipääsu käsu- ja kontrolliserveritele, mis jälgivad nakatunud telefone – neist pärineb ka pahavaraga varustatud telefonide koguse number. Enim ohvreid asuvad Hiinas, Indias, Indoneesias ja Filipiinidel.

Pahavara lisab end sügavale telefoni operatsioonisüsteemi ning vältida seeläbi avastamist ja võtta kontroll kogu telefoni üle. Ühelt poolt muudetakse pahavara toodetud klikkide abil reklaambännereid populaarsemateks, kui nad tegelikult on. Teisalt paigaldatakse telefonidesse populaarsete programmide võltsvariante, kuna pahavara tootjatele on nende levitamise eest makstud.

Kasutajad ei pruugi pahavarast lahti saada ka juhul, kui taastavad oma telefoni tehaseseaded. Eriti nakkusohtlikud on Androidi varasemad versioonid KitKat ja JellyBean.

Ainuüksi Google’i viimane turvauuendus Androidiele lahendas enam kui 108 erinevat turvaauku.Sel aastal on kokku selliseid vigu lahendatud 270.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles