USAs vahistati politseivastastel protestidel üle 200 inimese (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja kandmas silti «Ära tulista»
Meeleavaldaja kandmas silti «Ära tulista» Foto: SCANPIX

USAs vahistati laupäeva õhtul ja ööl vastu pühapäeva korraldatud politseivägivalla vastaste meeleavalduste käigus üle 200 inimese.

USAd on raputanud sel nädalal kaks vahejuhtumit, mille käigus on valged politseinikud segastel asjaoludel lasknud maha mustanahalise mehe.

Kriis süvenes pärast seda, kui sõjaveteran Micah Johnson lasi neljapäeva õhtul Dallases maha viis ja haavas veel seitset politseinikku. Mustanahaline Johnson ütles enne hukkumist politseile, et mustanahaliste tapmine politsei poolt on teda tõsiselt vihastanud.

Liikumise Black Lives Matter («Mustanahaliste elud loevad») korraldatud meeleavaldustel osalejad nõuavad õiglust sel nädalal Louisianas Baton Rouge'is ning Minnesotas tapetud mustanahalistele.

Alton Sterling (37) lasti Baton Rouge'is maha teisipäeval pärast rüselust kahe valge politseinikuga, kes ta viimaks kõnniteele maha surusid. Vahejuhtum salvestati mobiiltelefoniga. Järgmisel päeval tulistas politseinik Minnesota St. Pauli eeslinnas autos istunud Philando Castilet. Tulistamisele järgnenud hetked filmis ja postitas Facebooki tema tüdruksõber.

Valdavalt rahumeelselt kulgenud meeleavaldusi on korraldatud New Yorgis, Los Angeleses, San Franciscos ja teistes USA suurlinnades

Baton Rouge'is ja St. Paulis muutusid protestid vägivaldseks. St. Paulis blokeerisid sajad protestijad laupäeva õhtul maantee ristmiku ja loopisid politseinikke välgumihklite, kivide ja pudelitega.

Nuiadega varustatud gaasimaskides politseinikud kasutasid rahvahulga laialiajamiseks suitsugranaate ja pipragaasi.

St. Pauli politsei teatas Facebookis, et protestijad heitsid politseinike pihta ka ühe molotovi kokteili ja keegi «viskas sillalt ohvitseri suunas suure betoonkamaka, mis tabas tema pead».

Viis politseinikku sai viga. «Õnneks ei ole vigastused tõsised,» lisas politsei.

Kohaliku kinnipidamisasutuse ametniku sõnul on kinni peetud 60-80 inimest.

Baton Rouge'is vahistati vähemalt kahe meeleavalduse käigus mitukümmend inimest. Ühel protestil kähmlesid politseiga ühenduse New Black Panther aktivistid.

Lisaks sellele rünnati politseinikke veel Tennessees ja Wisconsinis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles