Galerii autasustamisest ja tulemused: Pärnu-Kihnu tuuline etapp avas A. Le Coq 59. Muhu Väina regati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

10. juuli 2016 – Kihnu saar – A. Le Coq 59. Muhu Väina regatt avati pidulikult laupäeva 9. juuli õhtul Pärnu Jahtklubis, kus purjetajaid tervitasid kultuuriminister Indrek Saar, Pärnu abilinnapea Rainer Aavik, Pärnu Jahtklubi kommodoor Väino Hallikmägi, Eesti Jahtklubide Liidu president Egon Elstein ja Saaremaa Merispordi Seltsi esindaja Margus Hiet. Mõnusa muusika saatel jätkus jahtklubis kauaoodatud purjetajate suvepidu, sest juttu jagus, et teha plaane eelolevaks pikaks purjeregatiks. Pühapäeva hommikul andis peavõistlusjuht Andres Talts kaptenite koosolekul  veel viimased näpunäited ja kell 13 saadeti Pärnu lähistel merele regati laevastik, kus 111 jahti 5 riigist. Regati algusest tegi otseülekande ka Postimees. Suuremalt jaolt vastutuule krüssates kulgenud 23- kuni 29-miiline etapp täi ka juba esimesi katkestajaid, kuid jõudis õhtuks kenasti Kihnu saarele, kus õhtul mõnusat Kihnu merepidu peeti.

Peavõistlusjuht Andres Taltsi sõnul oli esimese võistluspäeva ilm purjetamiseks suurepärane. Stardihetkel mõõdeti tuule kiiruseks  6-7 m/s, päike paistis ja Pärnu lahel oli ka kena lainetus. Päeva jooksul tuul tugevnes ja keskmiseks tuule kiiruseks etapi jooksul kujunes 11-12 m/s, iiliti ka kuni 15 m/s. „Suurem osa etapist kulges vastutuule kursil, kuid pöördus ka täpselt etapi kulgemisega purjetajatele soodsas suunas. Esimene jaht oli Kihnu lähistel finišis kella poole kuue paiku õhtul ja viimane ligi kaks tundi hiljem.

Suurimate jahtide grupis ORC I võttis Helly Hansen/Sportland Pärnu-Kihnu etapi võidu möödunud aasta ORC Euroopa meister Forte Jaak Jõgi meeskonnaga Kalev Jahtklubist. Vaid kaheksateist sekundit jäi korrigeeritud ajas maha Pärnu Jahtklubi jaht Tuule Jaan Mugraga roolis. Omakorda ca kümne minutiga kaotas Kalev jahtklubi jaht Sylvia Aare Kööpi meeskonnaga. Grupis võistleb 7 jahti.

Foto: Meisi Volt

ORC II grupis, kus võistlemas 13 jahti, oli võidukas möödunud aasta regati teise koha omanik Merepärl Pärnu Jahtklubist Alari Akermanni meeskonnaga. Ligi minuti kaotust Merepärlile andis teise koha Margus Žuravljovi meeskonnale jahil Amserv Toyota Sailing Team Kalev Jahtklubist. Kolmanda koha regati esimesel etapil sõitis välja Kalev Jahtklubist Ivar Aru meeskond jahil Cherie.

Foto: Meisi Volt

III grupis, mis kannab nime CDL<8 (alla kaheksameetrised) ja kus peetakse ka Eesti Meistrivõistlusi, näitab oma tugevust 2015.a regativõitja Kadri Saaremaa Merispordi Seltsist, Tanel Õunaga roolis. Samast klubist Lagle II Ülari Velviste meeskonnaga jäi maha vaid kakskümmend viis sekundit ning kolmkümmend kuus sekundit kaotust Lagle II’ls andis kolmanda koha Jaan Tiidemanni meeskonnale Kalev Jahtklubist.  Grupis võistleb 8 jahti. 

Foto: Meisi Volt

Üheksateistkümne osalejaga ESTLYS I grupis oli regati esimesel etapil parim 2014.a regati teise koha jaht Tessa Alar Ivansoni meeskonnaga. Teise koha sõitis välja jaht Santa Maria Kalev Jahtklubist, mille roolis Mairold Metsaviir. Ainus välismaa jaht esimesel etapil poodiumikohal on jaht Fortuna II klubist Hercules, Stanislav Vikkhoreviga roolis. Grupis võistleb 17 jahti.

Foto: Meisi Volt

ESTLYS II grupis tuli kaksikvõit regati esimeselt etapilt Pärnu Jahtklubisse. Parima aja sõitis välja Priit Jürioja meeskond jahil Windwalker, neile järgnes Tanel Kursi meeskond jahil Põhjatäht. Kolmandal kohal lõpetas Pärnu-Kihnu etapi möödunud aasta regativõitja Brigitta Mikk Metstaki meeskonnaga Kalev Jahtklubist.

Foto: Meisi Volt

Jahil Brigitta regati paar esimest etappi kaasa sõitev soodimees Rait Riim, kelle oma meeskond ja jaht Jazz on praegu Taani ORC klassi maailmameistrivõistlustele, rääkis etappi kommenteerides, et tänased ilmaolud olid karmimad kui ükski prognoos seda näitas. „Prognoos näitas tuule tugevuseks 9-10 m/s ja siin sadamas räägitakse kuni 15-meetisest tuulekiirusest, kuid mee oleme nö vana kooli poisid ja sõidame ilma tuulekelladeta, mistõttu täpset kogetud tuulekiirust ei oskagi ütelda. Tugevam tuul tõi kaasa selle, et nii mõnigi jaht katkestas etapi või sai nende materiaalosa kannatada, meie aga arvates et tugev tuul läheb üle, sõitsime kogu etapi keskmise tuuletugevuse purjestuse ja trimmiga. Tugev tuul aga üle ei läinud ja saime veidi kannatada ka meie, kuna suurpurje kinnituslint läks katki, mille suutsime asendada koormarihmadega. Kui suuremad jahid said oma erineva raja tõttu sõita veidi aega ka spinnakeridega taganttuules, siis väiksemate jahtide gruppides pööras ka tuul päeva jooksul nii kenasti, et saime enamuse etapist sõita otse vastutuules. Meie jahile selline tugev vastutuul sobib ja sellest ka väga tore tulemus kolmanda koha näol.“

Erakordselt suure osavõtjate arvuga ESTLYS III grupis sõitis parima tulemuse välja Haapsalu Jahtklubi jaht Aurora, mille roolis Pille Kaas. Kalev Jahtklubi jaht Kristi, mille roolis Janno Luurmees, sai suurepärase teise koha. Kristi kaotas stardihetkel väärtuslikku sõiduaega, sest neil ei õnnestunud kohe nö esimesest reast startida, aga hea sõit andis neile uhke teise koha.   Peeter Siniväli meeskond jahil Iir Kalev Jahtklubist jäi napilt kolmandaks, vaid kaheksa sekundit kaotust Kristile. Suurima osavõtjate arviga grupis võistleb 28 jahti. 

Foto: Meisi Volt

Folkboot klassis sõitis teistele parima aja ette möödunud aasta Eesti Meistrivõistluste hõbe, Peeter Välkmanni Tee Chee Kalev Jahtklubist. Pea neli minuti hiljem tuli üle finišijoone kõige pikema (ja ilusama nimega) folkboot Muinasjutukuningas Jaanus Nõgisto roolimisel. Kolmanda aja sõitis välja Meelis Lindemanni Tiina Kelvingist. Eesti meistri tiitlile võistleb Folkboot klassis selle klassi läbi regati ajaloo rekordarv, 17 jahti.

Võidujahil Tee Chee purjetav, palju aastaid maailmameredel seilanud Enn Normak ütles, et folkbootide jaoks oli meri ikka üsna karune. „Tuult oli palju ja kuna folkbootide purjesid ei saa rehvida, tegi see purjede trimmi väga keerukaks. Meie ise oleme oma sõiduga rahul, saime testitud oma uued purjed ja saime aru, mis käigu ja kiirusega paat sõidab. Oleme juuli lõpus minemas Helsingisse võistlema folkbootide maailmameistrivõistlustele ehk Gold Cupile ja loodame väga, et siit regatilt nii mõnigi folkboot veel hoogu tiibadesse saab, et Helsingisse võistlema tulla. Folkbootide laevastiku kasvu üle on eriti hea meel ja see on selge sõnum neile, kes soovivad purjetada, kuid arvavad et purjetamine on ülikallis spordiala. Folkboot tõestab vastupidist.“

Foto: Meisi Volt

Kihnu sadamas oli õhtul mõnus meeleolu ja merepidu, mille käigus autasustati Helly Hansen/Sportland Pärnu-Kihnu etapi parimaid meeskondi. Kihnu sadamat väisas Muhu Väina regatt viimati 2009.aastal, kui jahte ca 70 osales. SL Marinas aktiivse sadamate uuendamise protsessi käigus on Kihnu sadam sootuks uue näo saanud, kus lisaks uutele sadamakaidele ja sildadele ka purjetajate suureks rõõmuks uus ja uhke sadamahoone on püsti pandud. See kõik võimaldab regati laevastikul kenasti Kihnus peatuda. Õhtu saarel tegid meeleolukaks Kihnu Pillilapsed, Kihnu Virve oma lauludega, Tantsutuba koos folklooriansambliga Kihnumua, ansambel Väliharf ja muidugi mõista jalgpalli Euro Cupi finaalmäng.

Foto: Meisi Volt

Esmaspäeva hommikul kell 10 stardib regatt Kihnust Haapsallu.

Vaata kõiki tulemusi SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles