Colombia keskosas sai tulevahetuses haavata mitmeid mässulisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia kaitseminister Luis Carlos Villegas vestleb Bogotas ÜRO esindajaga rahukõneluste teemal.
Colombia kaitseminister Luis Carlos Villegas vestleb Bogotas ÜRO esindajaga rahukõneluste teemal. Foto: JAVIER CASSELA/AFP

Colombia keskosas sai tulevahetuses haavata mitmeid mässulisi rühmitusest Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC), teatas pühapäeval kaitseminister Luis Carlos Villegas.

"See leidis aset La Uribes. Sisside patrullsalk sattus ootamatult kokku sõjaväe kiirreageerimisüksuse patrulliga ja puhkes tulevahetus. Haavatuid on mitmeid," ütles minister.

Villegasi kinnitusel võimaldati haavatud sissidele arstiabi.

Mässulised kuulusid delegatsiooni, mis oli teel valitsusega peetavatele rahukõnelustele Havannas. Kardetakse, et vahejuhtum võib rahuprotsessi tõsiselt pärssida.

FARC-i esindaja rahuläbirääkimistel Carlos Lozada kirjutas juba Twitteris, et "juhtunu pole mingisugune patrullide juhuslik kokkupõrge".

"Tegemist oli plaanitud rünnakuga FARC-i delegaatide vastu, kes olid teel Havannasse," kinnitas Lozada.

Lozada heitis postituses armeele ühtlasi ette, et haavatuid ei toimetatud helikopteriga koheselt haiglasse.

FARC ähvardas reedel oma liikmeid väljaviskamisega, kui need boikotivad pool sajandit kestnud konflikti lõpetamisele suunatud rahulepet. Meedias ringleb teateid mõnede rühmituse liikmete kavatsusest valitsusega sõlmitavat rahulepet ignoreerida.

Neil, kes kokkuleppest taganevad ja keelduvad demobiliseerimast, keelatakse FARC-i "nime, relvade ja kaupade" kasutamine, seisis avalduses.

Colombia president Juan Manuel Santos hoiatas sel nädalal, et Colombia valitsus likvideerib demobiliseerimisest keelduvad võitlejad. "Ma kinnitan teile, nad lõpetavad kas hauas või vanglas."

FARC ja Bogotá allkirjastasid juunis lõpliku relvarahu ja FARC-i desarmeerimise kokkuleppe, mis on võtmetähtsusega samm täieliku rahulepingu suunas. Rahulepingu allkirjastamist oodatakse sel kuul.

Colombia konflikt algas 1960. aastatel ülestõusuna maapiirkondades. Võitlusse sekkusid mitmed vasak- ja parempoolsed relvarühmitused ja narkojõugud.

Konfliktis on ühtekokku hukkunud umbkaudu 260 000 inimest, 45 000 jäänud kadunuks ja ligi seitse miljonit on pidanud oma kodudest lahkuma.

Läinud nädalal saabusid Colombiasse ÜRO esindajad vaatlema umbes 7000 FARC-i sissi demobiliseerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles