Toom oleks piiril hirmu pärast peaaegu tagasi pööranud (10)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurosaadik Yana Toom (vasakul) ning tema kolleegid kohtusid Damaskuses Süüria ülemmufti Ahmad Hassouniga (keskel). Yana Toom ütleb, et kohtumised Süüria pealinnas lepiti kokku käigu pealt ja ta ei teadnud, kelle juurde järgmiseks viiakse. Delegatsiooni koosseisu kuulusid veel Lätist valitud Tatjana Ždanoka Roheliste ja Euroopa Vabaliidu fraktsioonist (paremalt) ja hispaanlane Javier Couso Permuy Euroopa Ühinenud Vasakpoolsete fraktsioonist.
Eurosaadik Yana Toom (vasakul) ning tema kolleegid kohtusid Damaskuses Süüria ülemmufti Ahmad Hassouniga (keskel). Yana Toom ütleb, et kohtumised Süüria pealinnas lepiti kokku käigu pealt ja ta ei teadnud, kelle juurde järgmiseks viiakse. Delegatsiooni koosseisu kuulusid veel Lätist valitud Tatjana Ždanoka Roheliste ja Euroopa Vabaliidu fraktsioonist (paremalt) ja hispaanlane Javier Couso Permuy Euroopa Ühinenud Vasakpoolsete fraktsioonist. Foto: Süüria valitsus

Nädalavahetusel Süüriat külastanud europarlamendi saadik Yana Toom (Keskerakond, Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsioon) ütles, et kavatses turvalisuse kaalutlustel Liibanoni-Süüria piirilt hoopiski tagasi pöörata. Euroopa Liit kehtestas Süüriale sanktsioonid 2011. aastal. Mais pikendati neid tuleva aasta juulini.

-Tülitan teid – üllatus-üllatus! – teie Süüria-visiidi pärast. Euroopast ju ei lenda lennukeid Damaskusesse?

Ei lenda jah.

-Kuidas te siis sinna sattusite?

Oi issand! Olen nii vihane. Lugesin äsja (eile keskpäeval – toim), nagu oleksin pistist võtnud. See vihastas mu välja.

-Jaa, olen sellega juba kursis. (Toom kirjutas Postimehe vahendatud rahvusringhäälingu uudise «Yana Toomi visiidi Assadi juurde maksis osaliselt kinni Süüria valitsus» kohta Facebooki: «No nii, sõbrad – lollile, kes paneb selliseid pealkirju ja siiralt usub, et öö hotellis kolme kilomeetri kaugusel ISISe positsioonidest on pistis, maksan kinni nädalase puhkuse Damaskuses. Tingimus on üks – mitte Beirut, vaid Damaskus. Ootan pikisilmi.»)

Aga… lendasin lennukiga Beirutisse ja sealt sõitsin autoga piirile. Piiri peal võtsid meid vastu süürlased, sõitsime edasi Damaskusesse. Piirilt on pealinna umbes pool tundi sõitu.

-Kust lendasite Beirutisse?

Frankfurdist.

-Kas teie delegatsioon sai juba Beirutis konvoi sappa?

Beirutis konvoid ei olnud. Meile tuli seal vastu kõigest üks rendiauto, ja kõik. Aga juba pärast piiri ületamist olid turvamehed ümberringi.

-Olid need süürlased või venelased?

Ikka süürlased. Venelasi ma ei näinud. Vot hotellis kuulsin küll kaks korda vene keelt.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles