Habermas: parempopulistide vastu aitab ühtsus (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filosoof Jürgen Habermas.
Filosoof Jürgen Habermas. Foto: SCANPIX

Saksa filosoof ja sotsioloog Jürgen Habermas arvab, et parempopulismiga saab võidelda tihedama koostööga Euroopa Liidus. 

Habermasi sõnul jätkavad populistlikud parteid kasvamist seni, kuni Euroopa Liidu liikmesriikide vahel pole senisest suuremat võrdsust ja ühtsust. «Praegune ebavõrdsus Euroopa Liidu sees paneb inimesed mõtlema, et Saksamaa juhib kõike,» lausus Habermas.  

Habermasi arvates on Saksamaa «tõrges, tundetu ja saamatu domineerija, kes samaaegselt kasutab ära ja ignoreerib Euroopas valitsevat jõudude tasakaalu. Selline käitumine tekitab pahameelt teistes liikmesriikides.»

Habermas ütles veel, et Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust toimub seetõttu, et rahva jaoks oli tegemist küsimusega nende enda identiteedi kohta. Britid tundsid Habermasi sõnul, et nad pole enam suurriik.  

«Suurbritannia lahkumine ei tähenda, et Euroopa Liit peaks enesekindlust kaotama ja oma põhimõtetest taganema. Ainult korralikult funktsioneeriv Euroopa Liit saab veenda hetkel kahtlevaid liikmesriike, et ühendusel on tulevikku,» lausus Habermas.

Habermasi sõnul ei tohi Euroopa Liit olla vaid Saksamaa ja Prantsusmaa juhtida, suurte otsuste juures peaksid saama senisest rohkem sõna võtta ka teised liikmesriigid ja riikidevahelised suhted peaksid filosoofi arvates olema veelgi lähedasemad.

«Seni, kuni eksisteerib praegune ebademokraatlik ja vigane struktuur, on loomulik ka Euroopa Liidu vastaste rohkus.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles