Hõbemägi: euromaana peab Eesti käituma puhtalt

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi Jaani kirik.
Peterburi Jaani kirik. Foto: Merike Lill

Ajakirjanik Priit Hõbemägi ütles Kuku raadio saates «Keskpäevatund», et kui Eesti tahab NATO ja OECD liikmena ning euromaana selgelt ja puhtalt käia oma teed, peab ta käituma nende reeglite järgi.

Eelmisel nädalal tuvastas riigikontroll, et Peterburi Jaani kiriku rahastamine on küll kajastatud kultuuriministeeriumi 2008. ning 2009. aasta investeerimiskavades, kuid projekti sisu, maksumuse ega rahastamisskeemi kohta pole täidetud ühtegi lahtrit.

Samuti puuduvad dokumendid, mis näitaksid selle investeerimisprojekti menetlemist ja otsuste langetamist.

Ruussaare sõnu on juba proovitud auditit rünnata emotsionaalsete argumentidega, millel riigikontrolli auditiga pole mingit pistmist. «Seda on püütud rünnata väidetega, et see on märgilise tähtsusega ehitis ja kogukond Peterburis ja see meenutab kogu eesti ajalugu.»

«See kõik on õige ja see on tõepoolest ajalooliselt oluline, ainult et sellel ei ole midagi pistmist selle rahastamiseskeemiga. Ja kui Eesti Kontsert on rikkunud seadust, siis ei lähe see ajaloolise tõega üldse kokku,» sõnas Ruussaar.

Ärimees Rein Kilk soovitas hoopis kiriku venelastega ära vormistada. «Et oleks investeeringute kaitse taga. Et ei tuleks sellist olukorda, et kui kirik valmis saab, ei panda õigeusu kiriku risti peale ja ei võeta kirikut Eesti käest ära.»

«Vormistage mingisugusegi rendilepinguga ära. Skematiseeritud skemaatiliste skeemidega on see asi läinud oluliselt kallimaks kui on planeeritud,» sõnas Kilk.

Ruussaar lisas, et kiriku alune maa ei kuulu kogudusele. «Teades Venemaa poliitikat, on täiesti teoreetiliselt võimalik, et mõne aasta pärast mingisuguse määruse või käskkirjaga tehakse sinna juurviljaladu.»

«See, et Eesti seadused kusagil teises riigis ei ole rakendatavad ja tuleb kasutada kohalikke võimalusi on vilets argument ja järele andmine metsiku maa kommetele,» rõhutas Hõbemägi.

Ruussaar ütles, et Jaani kirik on Eesti riigi projekt Peterburis. «Kui mõni Eesti ettevõtja tahab minna äri ajama Venemaale või Ukrainasse, siis ta ilmselt mängib kohalike reeglite järgi. Kui aga Eesti riik ajab ühte olulist projekti, siis tõepoolest Priit, sul on õigus, siis ta peab käituma puhtalt ja peab mängima oma riigi reeglite järgi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles