Hiina majandus kasvas teises kvartalis 6,7%

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasketööstuse osakaal Hiina majanduses on järjepanu vähenemas.
Rasketööstuse osakaal Hiina majanduses on järjepanu vähenemas. Foto: Reuters/ScanPix

Infrastruktuuri arenduste mõjul oli Hiina majanduskasv tänavu teises kvartalis 6,7%, mis on sama näitaja nagu eelmises kvartalis.

6,7% on pisut rohkem sellest numbrist, mida analüütikud ennustasid – 6,6%. Hiina riik on ise seadnud eesmärgiks, et 2016. aastal peab majanduskasv kasvama seitsme protsendini. Eelmisel aastal kasvas hiinlaste majandus 6,9%, kirjutab Financial Times.

«Kasv on stabiliseerunud, samuti on näha majanduse struktuuri paranemist. Investeeringud ei kasva enam samas tempos nagu varem, mis on aga möödunud seitsme aasta üleinvesteeringuid arvestades normaalne,» ütles Zhu Haibin, JPMorgani Hongkongi haru majandusanalüütik. «Samas on investeeringute kasvu maht palju tugevam uutes sektorites nagu kõrgtehnoloogia ning infrastruktuur. Terase- ja söetööstuses näeme aga negatiivset kasvu,» lisas Zhu.

Hiina majandus on hetkel üle minemas kasvumudelilt, mis tugines varem ehitusel ja rasketööstusel, suuremale sõltuvusele tarbimisest ja teenustest. Näiteks kasvas jaemüük juunis 10,6 protsenti, võrreldes aastataguse ajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles