Loone taunib NATO passiivsust Türgi riigipöördekatse ajal (14)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oudekki Loone.
Oudekki Loone. Foto: Jaanus Lensment

Keskerakonna peasekretäri Oudekki Loone hinnangul jäi NATO Türgi riigipöördekatse ajal kõrvaltvaatajaks ja EL kutsus üles vaoshoitusele.

«Kahjuks ei näidanud ei Euroopa Liit ega NATO selle kriisi puhul otsustavust ja riigimehelikkust,» ütles Oudekki Loone.

«ELi välisasjade kõrge esindaja Mogherini kutsus mitmetitõlgendatavas sõnumis üles «vaoshoitusele» ja NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi umbes kolm tundi pärast kriisi algust tehtud lakooniline avaldus oli analoogiline. Veel enam, kuigi on äärmiselt ebatõenäoline, et F-16 tüüpi lennukid jäid NATO-l märkamata, oli alliansi peamiseks signaaliks vaikimine.»

«Rahvusvaheline kogukond reageeris alles pärast USA president Obama ja Venemaa välisminister Lavrovi selgeid osutuseid: esimene väljendas toetust Türgi legitiimsele valitsusele ja teine kutsus üles vältima verevalamisi,» lausus Loone. «Kriis oli Euroopa väravate all, kui Euroopa ei suutnud võtta selgeid seisukohti hetkel, kui neid oli väga vaja.»

Loone sõnul on Türgis toimunud riigipöördekatse murettekitav signaal kõigile. «NATO ühes võtmeriigis püüti haarata sõjaväeliste vahenditega võimu. Seega riigis, millega Euroopa Liit kaalub viisavabadust, püüti legitiimset valitsust kukutada relvadega. Tuleb ka tähele panna, et riigipöördekatse ei tulnud vastuseks Erdoğani islamiseerivatele poliitikatele – mida ta on juba kaua ellu viinud –, vaid siis, kui Erdoğani valitsus näitas üles soovi muuta senist poliitikat Süüria suunal.»

Loone sõnul tuleks kindlasti ellu kutsuda uurimiskomisjon, mis teeks selgeks, kuidas NATO juhtkond tegutses sellel ööl, kus ühe alliansi liikme legitiimset valitsust püüti militaarsete vahenditega kukutada.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles