Portugali president jätkab ametis

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anibal Cavaco Silva.
Anibal Cavaco Silva. Foto: SCANPIX

Portugali riigipea Anibal Cavaco Silva kogus eilsetel presidendivalimistel rohkem kui pooled antud häältest ning jätkab ametis.

Kui loetud oli 98 protsenti häältest, juhtis konservatiivne Cavaco Silva mäekõrguselt oma peamise rivaali sotsialistide kandidaadi Manuel Alegre ees. Kui praegune riigipea on kogunud 53 protsenti häältest, siis Alegret toetab umbes 20 protsenti valijatest, vahendas BBC.

Esialgsetel andmetel täitsid oma kodanikukohust vaid pooled valimisõiguslikud kodanikud.

Finantsraskustesse sattunud ja vaatlejate kinnitusel kaugelt üle oma võimete elav riik valmistub samal ajal aga keerulisteks läbirääkimisteks sotsialistide juhitava valitsuse kriisikava üle. Viimasel on ka Cavaco Silva toetus.

Kuigi Portugalis on presidendil täita peamiselt tseremoniaalne roll, kuulub riigipea volituste hulka ka õigus parlament laiali saata. Seejuures ei pea president oma otsust põhjendama. Mitmed analüütikud on avaldanud arvamust, et riigipea võib seda õigust oma teise ametiaja jooksul ka kasutada. Korralised üldvalimised toimuvad Portugalis aga 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles