Kaheksa levinud suhtemüüti, mis ei vasta tõele

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Ajakirjanduses avaldatakse väga palju erinevaid suheteteemalisi artikleid ning üks artikkel võib väita, et intiimsus ja seks on suhtes väga olulised, samas kui teine ütleb, et intiimsuseks pole tarvis seksida. Kus on tõde?

Ajakirjas Psychology Today toob dr Susan Krauss Whitbourne välja kaheksa müüti intiimsuse kohta ning lükkab need ümber.

  1. Tõelise läheduse saavutamiseks on vaja seksida. Sinu suhtes võib puududa intiimsus mitmel erineval põhjusel – sa võid olla mattunud töösse, lapsed või teised pereliikmed võtavad kogu aja ja energia või oled sa lihtsalt väsinud, nii et seks ei mahu su päevakavasse. Kuigi emotsionaalne lähedus on füüsilise lähedusega seotud, on palju viise, kuidas sa saad oma partnerile näidata oma tundeid.
  2. Lähisuhtes pead sa oma isiklikud eesmärgid tagaplaanile seadma. Inimesed võrdsustavad sageli intiimsust ohverdamisega, kuid tegelikult võid sa partneriga hoopis suuremat lähedust tunda, kui ka oma isiklike eesmärkide suunas püüdled. Ohverdamise asemel on teile mõlemale kasulik, kui toetate teineteise püüdlusi, nii püsib suhe kauem tervena.
  3. Sa pead kõike partneriga koos tegema. Täpselt nii, nagu sa ei pea ohverdama oma eesmärke, ei pea sa ka pidevalt partneriga ninapidi koos olema. Tõeliselt lähedases suhtes tunnevad osapooled, et nad saavad ka väljaspool suhet õitseda ning kasvada ning kõige suuremat lähedust tunned sa partneriga siis, kui oled endas kindel ning tead täpselt, kes sa oled – nii suhtes kui suhteväliselt.
  4. Sa pead oma viha ja ärrituse endale hoidma. On hästi teada, et konfliktide vältimine viib kiirelt suhtemõõnani. Kui te ei tegele probleemidega, mis suhtes ette tulevad, ehitate te teineteise vahele seinu, mida on aja edenedes aina raskem ületada või maha lõhkuda.
  5. Voodisse ei tohi minna vihasena. Seda soovitatakse sageli, kuid tegelikult ei tasuks alati seda juhist järgida. Kui tüli tekib õhtul, te olete mõlemad väsinud ja ärritunud, võivad huultelt kukkuda sõnad, mida te kumbki ei mõtle. On tõsi, et vältimine ei vii kuhugi, kuid kui te saate puhata, olete te hommikul värske peaga palju paremini valmistunud, et konflikti lahendada.
  6. Sinu partneri iseloom ei muutu. On teatud parameetreid, mis mõjutavad inimloomuse kujunemist juba noores eas, kuid hiljutised uuringud on näidanud, et inimesed võivad muutuda ka vanemas eas. Ning just sina oled tõenäoliselt kõige tugevam partneri iseloomu mõjutaja – ning samaaegselt mõjutab partner sind. Kui te mõistate, kui olulised te teineteisele olete, vaatate te teineteist ja oma suhet kindlasti uue pilguga.
  7. Kui asjad on praegu halvad, siis kindlasti paranevad need ajas. Kui palju on teie suhtes lähedust sõltub sellest, kui palju te olete nõus suhte nimel tööd tegema. Uuringud on näidanud, et head suhted ei juhtu iseenesest. Kui asjad on praegu halvad, peate te tõsiselt vaeva nägema, et suhe mõlema jaoks rahuldustpakkuv oleks.
  8. Kui su vanematel oli halb suhe, siis ei pääse sinagi sellest. Lahutatud vanemate lapsed võivad tunda, et nad ei pääse sarnasest saatusest. Sa võid arvata, et sa ei tohiks üldse pikaajalisse suhtesse astuda, kuna kindlasti kordad sa vanemate saatust. Uuringud on aga näidanud, et lahutatud vanemate laste suhete kvaliteeti määravad mitmed erinevad mõjutajad ning ei saa väita, et ainult üks asi nende minevikust oleks vastutav selle eest, kuidas nende suhted täiskasvanueas välja kukuvad.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles