USA juhitav koalitsioon jätkab Incirlikist õhurünnakuid ISi vastu (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhujõudude hävitajad A-10 Thunderbolt II Türgi Incirliki baasis
USA õhujõudude hävitajad A-10 Thunderbolt II Türgi Incirliki baasis Foto: SCANPIX

USA juhitav koalitsioon sai loa jätkata Türgi Incirliki õhuväebaasist õhulööke äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, teatas Pentagon.

«Pärast kooskõlastamist Türgi liitlastega avasid nad taas õhuruumi sõjalennukitele,» ütles Pentagoni pressiesindaja Peter Cook avalduses.

«Selle tulemusena jätkuvad kõik ISIL-i vastase koalitsiooni õhuoperatsioonid kõigist Türgi õhuväebaasidest,» ütles Cook ISi teist nimekuju kasutades.

Türgi sulges laupäeval riigipöördekatse ajal õhuruumi ning peatas Incirliki õhuväebaasi tegevuse.

Võimud on kinni pidanud ka kõrge õhujõudude kindrali ja teised ohvritsed, kes toetasid nurjunud riigipöördekatset Incirliki sõjaväebaasis.

Laupäeval peeti Incirlikis kinni baasi ülem, õhujõudude brigaadikindral Bekir Ercan Van ja üle kümne madalama auastme ohvitseri.

Kinni peetud üle 6000 inimese

Türgi on riigipöördekatsega seoses kinni pidanud üle 6000 inimese ning oodata on veel vahistamisi, ütles justiitsminister Bekir Bozdağ täna.

«Puhastusoperatsioonid jätkuvad. Oleme kinni pidanud üle 6000 inimese,» vahendas riiklik uudisteagentuur Anadolu Bozdaği sõnu.

Türgis algas reede õhtul sõjaväelise riigipöörde katse, mis suruti eile pärastlõunaks maha. Lisaks sõjaväelastele on Türgi võimud vahistanud ka sadu kohtunikke ja prokuröre.

Türgi valitsuse andmetel hukkus riigipöördekatse käigus 161 sõdurit ja tsiviilisikut ning üle 100 riigipööraja.

Kaheksa Kreekasse põgenenud riigipöördekatses osalemises kahtlustatavat astuvad homme kohtu ette, süüdistatuna ebaseaduslikus piiriületuses. Türgi nõuab Ateenalt kaheksa sõduri väljaandmist. Sõdurid põgenesid enda sõnul Türgist, sest kartsid oma elu pärast.

Türgi võimud süüdistavad putšikatses Ühendriikides elavat vaimulikku Fethullah Güleni ja selle poolehoidjad riigistruktuurides ning on selgelt öelnud, et ei näita üles mingit halastust riigipöörde toetajate vastu.

Nurjunud riigipöördekatse oli tõsiseim väljakutse president Recep Tayyip Erdoğani 13 aasta pikkusele võimuperioodile.

Eile õhtul kogunes vastuseks presidendi üleskutse peale tänavatele tuhandeid türklasi osalema demokraatia võidu puhul korraldatud massimeeleavaldustel.

Türgi Euroopa asjade minister Ömer Çelik kutsus inimesi tänavatele jääma, öeldes Twitteris, et demokraatia valvusüritused jätkuvad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles