Maroko soovib taasühineda Aafrika Liiduga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maroko kuningas Mohammed VI tervitab rahvast Marrakechis.
Maroko kuningas Mohammed VI tervitab rahvast Marrakechis. Foto: AZZOUZ BOUKALLOUCH/AFP

Maroko kuningas Mohammed VI teatas pühapäeval, et riik soovib uuesti liituda Aafrika Liiduga (AL), edastas uudisteagentuur MAP.

Maroko lahkus 32 aastat tagasi ühendusest protestimaks Lääne-Sahara liikmeksvõtmise vastu.

"Kaua aega on sõbrad kutsunud meid enda juurde tagasi, et Maroko saaks taas võtta koha institutsionaalses peres. See hetk on nüüd käes," ütles kuningas sõnumis, mis saadeti Kigalis toimuvale AL-i tippkohtumisele.

Araabia Liidu erisaadik Lääne-Saharas Joaquim Chissano hoiatas aprillis, et konflikt vaidlusalusel Põhja-Aafrika territooriumil võib taaspuhkeda juhul, kui ei astuta samme vaidluse lõplikuks lahendamiseks.

Maroko saatis 1975. aastal sõdurid endisele Hispaania territooriumile. Maroko ja Polisario Rinde vahel puhkenud konflikt peatati 1991. aastal relvarahuga ning sellest kinnipidamise jälgimiseks loodi samal aastal ka MINURSO.

Chissano soovib näha konflikti lahendamises suuremat rolli Aafrika Liidul. Maroko lükkas ettepaneku tagasi kuna peab ühendust erapoolikuks, sest Lääne-Sahara on selle liige.

Maroko hinnangul on Lääne-Sahara kuningriigi lahutamatu osa hoolimata ÜRO resolutsioonist, mis andis MINURSO-le ülesandeks korraldada territooriumil referendum selle kuuluvusest.

"Peame andma Lääne-Sahara rahvale võimaluse valida vabalt omaenda saatus. Konflikti lahendus on korraldada referendum Sahrawi rahva enesemääramisest," lausus Chissano.

Maroko annekteeris endise Hispaania koloonia Lääne- Sahara 1975. aastal ning sellele järgnes verine konflikt Alžeeria toetatava Polisario Rindega. Konflikti osapooled jõudsid 1991. aastal relvarahukokkuleppele, kuid ÜRO vahendusel toimuvatel kõnelustel regiooni tuleviku üle pole seni edu saavutatud.

Polisario Rinne soovib Lääne-Sahara iseseisvumist Maroko koosseisust. Viimane peab territooriumi endale kuuluvaks ja rõhutab, et ei luba küsimärgi alla seada oma suveräänsust piirkonna üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles