Sarkozy süüdistab Nice´is juhtunus Prantsuse valitsust (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy Foto: SCANPIX

Prantsusmaa endine president Nicolas Sarkozy kritiseeris Prantsuse valitsust, et Nice´i rünnak sai toimuda, kuna oma kodanike ja turistide julgeoleku tagamiseks ei pingutatud piisavalt.

Opositsioonijuht Sarkozy kutsus üles saatma Prantsusmaalt välja kõik välisriikide kodanikud, kellel on seos äärmusislamiga, edastab BBC.

Möödunud neljapäeva õhtul hukkus Prantsusmaa lõunaosas Nice`is üle 80 inimese, kui relvalastis veoauto mereäärsel promenaadil rahva seas sõitis. 85 seni haiglas olevast inimesest 18 seisund on kriitiline. Seni on kindlaks tehtud 35 hukkunut.

Prokuratuuri sõnul tehakse kõik, et isikute tuvastamisel vigu ei tehtaks.

Prantsuse televisoonis esinenud Sarkozy sõnas: «Demokraatia ei saa olla nõrk. Demokraatias tuleb öelda, et meie võidame selle sõja». See oli viide Prantsuse valitsuse seisukohale, et dižihadistidega peetakse sõda, samas kui Prantsusmaal on viimase 18 kuu jooksul toimunud kolm suurt rünnakut.

Sarkozy arvates tuleb kõik radikaalsed moslemid Prantsusmaalt välja saata ning neile, kes näitavad radikaliseerumise märke, panna jälgimiseks elektrooniline jalavõru.

Nice´i rünnaku uurijate teatel ei olnud neil varasemast andmeid, et selle rünnaku läbi viinud Mohamed Lahouaiej Bouhlel on radikaliseerunud. Naabrid kirjeldasid meest kui «üksikut hunti», kellele meeldis alkohol, tõstmissport ja salsa tantsimine.

Prantsuse peaministri Manuel Valls`i sõnul raikaliseerus Nice`i teos kahtustatav väga kiiresti, mille tõttu võimud ei jõudnud seda märgata.

Prantsuse meedia teatel postitas Bouhlel enne 14. juuli rünnakut sotsiaalmeediasse mitmeid viiteid ja otsis kaardirakendustest, kust oleks kõige parem Promenade des Anglais`le sõita.

Tuneesia julgeolkuallikate teatel külastas Bouhlel enne Nice`i rünnakut mitu korda Tuneesiat.

Nice´i rünnaku eest võttis vastutuse Islamiriik,  mille esindajate sõnul pidi Bouhlel tapma ja vigastamaniipalju tsiviilisikuid kui võimalik. See oli kättemaks Islamiriigi vastase koalitsiooni rünnakute eest Süürias ja Iraagis.

Prantsuse võimude teatel on Nice´is juhtunuga seoses peetud kinni kuus inimest. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles