Video: Ühendkuningriigis tekitas poleemika saatejuht, kes Nice`i rünnakust rääkides kandis hijab'i (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fatima Manji
Fatima Manji Foto: Youtube

Väljaande The Sun kolumnistile Kelvin Mackenzile jäi silma, et kanali Channel 4 saatejuht Fatima Manji kandis Nice`i rünnakust rääkides mosleminaiste peakatet hijab'i.

Mackenzie, kes on The Suni kunagine peatoimetaja, pealkirjastas oma loo «Why did Channel 4 have a presenter in a hijab fronting coverage of the Muslim terror in Nice?» (Miks kasutas Channel 4 hijab'i kandvat saatejuhti, kui kajastati moslemiterrorit Nice`is?)

Mackenzie sõnul ei suutnud ta uskuda oma silmi, kui nägi Manji peakatet, mis ei ole just tavaline vaatepilt Briti kanalites.

«Saan aru, et tegemist oli ebatavalise olukorra ja rünnakuga, kuid hijab oli liig mis liig. Mida arvab sellisest peakattest tavavaataja, kes ei analüüsi? Ta võib arvata, et see on viide mosleminaiste allasurumisele ja meeste ülemvõimule. Kas Channel 4 vastutavad isikud oleksid kasutanud hindu päritolu saatejuhti kui terrorirünnak oleks leidnud aset Indias Amritsaris sikhide Kuldtemplis? Loomulikult mitte,» nentis kolumnist.

Endine parlamendisaadik Sayeeda Warsi reageeris Makenzie kirjutisele Twitteris teatades, et see kolumn on stereotüüpe kinnistav.

«Nii nagu poliitikud peavad vastutama oma ksenofoobiliste ja vihaste sõnavõttude eest, peavad ka ajakirjanikud vastutama šokikirjutiste eest, millega kinnistatakse stereotüüpe ja üritatakse kõiki panna ühe isiku tegude eest vastutavaks,» teatas Warsi, viidates moslemitele ja Nice`i ründajale. 

Briti pressi kontrollorgan Ipso sai Mackenzie kirjutise kohta üle 100 kaebuse.

The Sun ei ole kommenteerinud Mackenzie kirjutist ega selle suhtes avaldatud kriitikat.

14. juulil hukkus Prantsusmaal Nice`is 31-aastase Mohamed Lahouaiej Bouhleli tõttu 84 inimest. Ründaja sõitis rannapromenaadli umbes kahe kilomeetri pikkusel lõigul veoautoga, ajades alla kõik, kes ette jäid.

Juhtunus on võtnud vastutuse Islamiriik, kuid Prantsuse uurijate sõnul ei ole neil veel andmeid, et Bouhlel oleks tegutsenud selle rühmituse käsul. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles