Venelased toetavad Lenini mahamatmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Lenini surnukeha Punase väljaku mausoleumis 1993. aastal.
Vladimir Lenini surnukeha Punase väljaku mausoleumis 1993. aastal. Foto: SCANPIX

Enamik võimupartei Ühtse Venemaa internetiküsitlusele vastanutest toetab Vladimir Lenini surnukeha eemaldamist Moskva Punasel väljakul asuvast mausoleumist.

Laupäeval Ühtse Venemaa lehel goodbyelenin.ru avatud küsitlusele oli täna pärastlõunaks vastanud üle 260 000 internetikasutaja, kellest ligi 70 protsenti toetab bolševike juhi mahamatmist, vahendas AFP.

Võimupartei ebatavaline samm järgneb Ühtse Venemaa duumasaadiku Vladimir Medinski möödunudnädalasele sõnavõtule, kus ta avaldas tugevat toetust Lenini matmisele.

«On hästi teada, et Lenin ise ei kavatsenud enda auks ühtki mausoleumi ehitada ja tema sugulased, tema vend ja õde olid sellele kategooriliselt vastu,» ütleb Medinski küsitluse kodulehel. «Kommunistid ei tundnud vähimatki huvi, mida Lenin ise või tema sugulased tahtsid.»

Ühtse Venemaa täitevkomitee esimees Andrei Vorobjov aga teatas, et üleskutse Lenin maha matta ei ole erakonna ametlik seisukoht. Samas juhtub see «kristlike riituste ja elu loogika järgi varem või hiljem», ütles Vorobjov RIA Novostile.

Riikliku televisiooni uudised kajastasid esimesi küsitlustulemusi eile heakskiitvalt, kusjuures diktor nimetas Lenini viibimist mausoleumis «muumia kummardamiseks riigi peaväljakul».

Matmisele on kategooriliselt vastu aga Lenini 88-aastane vennatütar Olga Uljanova, kes oli revolutsioonijuhi surres kahene. Tänases intervjuus kompartei häälekandjale Pravda ütles ta, et Lenini «ümbermatmiseks» ei ole mingit alust, sest tema sõnul asub onu muumia sama sügaval kui kirst ja seetõttu saab inimest vastavalt vene traditsioonidele praegu lugeda mahamaetuks.

Ajaleht Vedomosti kirjutas eelmisel nädalal viitega presidendi administratsiooni allikatele, et Kreml toetab Lenini matmist ja tahab enne uurida avalikku arvamust. Kreml lükkas aga hiljem selle väite ümber.

Kommunistlik partei peab internetiküsitlust kallutatatuks ja nimetas Medinski algatust hauakaevamiseks. Viimase uuringu kohaselt on internetile ligipääs vaid 40 protsendil täiskasvanud venelastest. Kuna enamik kompartei toetajaid on vanemaealised ja vaesed, ei ole nemad tõenäoliselt küsitluses kaasa löönud.

Samas on veebiuuringu tulemused sarnased riikliku uurimisfirma VTsIOM küsitlusega kahe aasta eest, mille kohaselt toetas 66 protsenti venelastest Lenini matmist. Osa neist ütles siiski, et matusega peaks ootama veel paarkümmend aastat.

Debatt selle üle, mida Lenini surnukehaga ette võtta, on kerkinud üles ka varem tema surma-aastapäeva, 21. jaanuari paiku. Mausoleum on siiani külastajatele avatud, ehkki tohutuid järjekordi, nagu Nõukogude ajal, enam selle juures ei lookle. Veebruaris suletakse mausoleum taas ajutiselt, et muumia seisukorda parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles