Savisaar: riigikogus kaupa tehes saaksime järjekordse tagatoas valitud presidendi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Jaanus Lensment

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar leiab, et kui Keskerakond teeks presidendivalimistel fraktsiooni häältega kaupa, et president riigikogus ära valitaks, saaks Eesti järjekordse tagatoas valitud presidendi.

Savisaar kirjutas Keskerakonna vaateid propageerivas Kesknädalas, et seekordne presidendivalimiste kampaania on teistsugune kui varasemad. «Otsa tegi lahti Siim Kallas, kes ei teinud mingit saladust, et tahab presidendiks saada – siiani on kandidaatidel tavaks olnud saladuslikult vaikida ja teha nägu, et neid see amet eriti ei huvitagi,» märkis ta.

Teisiti oli tema sõnul ka see, kuidas Keskerakond kinnitas oma kandidaadi. «Volikogu otsus, kus volinikel oli täielik vabadus otsustada täpselt nii, nagu nemad erakonnale paremaks pidasid,» ütles riigikogu liikmele Mailis Repsile volikogus alla jäänud Savisaar ning küsis, miks ei lahenda ka Reformierakond oma kandidaadi küsimust sisevalimiste teel. «Vastan. Sest Siim Kallas võidaks siis pika puuga. Ja see muidugi Rosimannuse-Michali pundile ei meeldi.»

Ühtlasi avaldas Savisaar Keskerakonna presidendikandidaadiks kinnitatud Repsile toetust ja ütles end uskuvat, et temast saab järgmine president. «Mitte sellepärast, et ta on noor ja naine. Selline hoiak oleks selge šovinism, nagu oleks inimese sugu või vanus mingi puue, mille eest peab andma eelise,» märkis ta ja lisas, et Reps võidab mitte seepärast, et on naine, vaid seepärast, et ta on kõige parem kandidaat.

Savisaare hinnangul võib Repsi puhul olla kindel, et ta ei hakka «ärmatama». «Ja ta esindab Eesti huve. Praeguse presidendi puhul tundub, et ta pole mitte Eesti esindaja NATOs, vaid NATO esindaja Eestis,» kirjutas ta.

Tema sõnul on spekuleeritud, et Keskerakonna eesmärk on palju vähem ambitsioonikas – 27-liikmelise fraktsiooni häältega kaupa teha, et president riigikogus ära valitaks. «Kas selline sobing oleks ikka Eesti parimates huvides? See oleks järjekordne tagatoas valitud president, kes Rosimannuse ja Michali kõned alati vastu võtab,» ütles ta loos pealkirjaga «Ei mingeid sobinguid presidendi koha ümber!»

Savisaar lisas, et tema hinnangul on Repsil reaalne võiduvõimalus valijameeste kogus, sest Eesti tipp-poliitikute seas ei ole kedagi, kes nähtavalt ja selgelt kaitseks omavalitsuste huve haldusreformis. «Kui Mailis selles küsimuses liidrirolli võtab ja omavalitsused kaasa tulevad, siis ta mitte ainult ei võida valijameeste kogus, vaid võidab suurelt. See oleks tema võit, erakonna võit ja Eesti võit,» kirjutas Savisaar Kesknädalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles