Germanwingsi katastroofis lähedasi kaotanud mees annab tapjapiloodi vanemad kohtusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Germanwings lennuki allakukkumispaik Prantsuse Alpides
Germanwings lennuki allakukkumispaik Prantsuse Alpides Foto: SCANPIX

Saksa mees, kes kaotas möödunud aastal odavlennufirma Germanwings lennukatastroofis kolm pereliiget, annab kaaspiloodi Andreas Lubitzi vanemad kohtusse.

Uurimine näitas, et 28-aastane Lubitz lendas Airbus 320 meelega Prantsuse Alpides vastu mäekülge tappes 149 inimest ja enda, edastab The Telegraph.

61-aastane ärimees Klaus Radner, kes kaotas selles tragöödias oma tütre, väimehe ja üheaastase lapselapse, esitas Lubitzi vanemate vastu kriminaalhagi.

Radneri sõnul teadsid Lubitzi vanemad oma poja vaimsetest probleemidest, kuid ei takistanud teda piloodina töötamast.

24. märtsil 2015 lendas Germanwingsi lennuk Barcelonast Düsseldorfi. Pärast poolt tundi õhus olemist sulges Lubitz kokpiti ukse ega lubanud enam WCd külastanud kapten Patrick Sondheimerit kokkpitti tagasi. Lubitz juhtis lennuki vastu mäekülge.

Prantsumaal hukkusid Radneri 33-aastane ooperilauljast tütar Maria, naise elukaaslane Sascha Schenk ja nende üheaastane poeg Felix.

Uurimisel ilmnes, et Lubitzil oli diagnoositud depressioon, mille tõttu ta võttis piloodikoolitusel ühe aasta vabaks.

Lubitzil oli probleeme ka nägemisega, mille tõttu ta külastas rohkem kui 40 silmaarsti. Arstid leidsid, et piloodi nägemisprobleemid on psühhosomaatilised, soovitades tal mõneks ajaks puhkusele jääda ja taastuda. Samas mitte ükski arstidest ei arvanud, et Lubitzi vaimsed probleemid on nii sügavad, et ta on valmis nii end kui teisi tapma.

Radner esitas juba varem hagi Lubitzi arstide vastu, et nad ei suutnud talle õiget diagnoosi panna.

«Ma ei saa aru, miks Lubitzi puhul nii paljud nüansid kahe silma vahele jäid. Inimesed, kes on teinud vigu, peavad nende eest vastutama,» lausus Radner.

Lubitzi vanemate identiteeti ei ole vastavalt Saksamaal kehtivatele seadustele avalikustatud ning nad ei ole soovinud avalikkuses esineda.

Nende ainus avalik ülesatumine oli Montabauri väljaandes,  milles avaldati tänu neile, kes neid raskel ajal toetasid.

Radneri advokaadi Klaus Brodbecki teatel ei taha nad kedagi risti lüüa, vaid õigluse jalule seada.

Saksa prokuratuuri teatel uuritakse põhjalikult Lubitzi vanemate vastu esitatud süüdistust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles