Maasikas: paljud pakuvad Eestile ELi eesistumiseks abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Maasikas.
Matti Maasikas. Foto: Eero Vabamägi

Eesti suursaadik Euroopa Liidu (EL) juures Matti Maasikas kinnitas, et paljud riigid on pakkumas Eestile abi seoses Eesti kohustusega võtta ELi eesistumine vastu varem, kui alguselt oli kavandatud.

Maasikas tunnistas, et Eesti esimene eelistus eesistumiskohustuse varasemaks toomine Eestil muidugi polnud. «Aga kui ELil vaja, siis tuleb teha ja et hinnaalandust Eesti ei tee, läheb meil tarvis kogu abi ja toetust, mis saada on,» kirjutas Maasikas oma ajaveebis.

Tema sõnul on mitmed riigid, eriti just Suurbritannia pakkunud Eestile inimesi appi. «Kindlasti kedagi ka võtame. Tallinnas on projektijuht Piret Lillevälja eestvedamisel selle kalendrimuutuse järelduste planeerimine juba alanud, küllap koguneb kiiresti ka eesistumiskomisjon. Vähem kui aasta pärast me eesistumine juba käib,» märkis Maasikas.

Peaminister Taavi Rõivas kinnitas Eesti valmisolekut Euroopa Liidu (EL) eesistumine brittidelt üle võtta järgmise aasta teisel poolel. Rõivase sõnul ei ole veel otsust eesistumiste järjekorra kohta langetatud, kuid siiski on tõenäoline, et Eesti saab seda teha 2017. aasta teisel poolaastal. «Eesti saab ülesandega hakkama,» kinnitas Rõivas sotisaalmeedias.

Ka Euroopa Liidu (EL) sekretariaadi asedirektori Kristo Põllu sõnul on tõesti suurenemas tõenäosus, et Eesti eesistumisperiood ELis nihkub varasemaks, ning kui see peaks nii lõplikult kinnitust leidma, on Eesti selleks valmis.

«Meie jaoks oleks kõige olulisem saada võimalikult kiirelt selge riikidevaheline kokkulepe, et oma ettevalmistustega edasi minna. Optimistlik ootus on, et sellekohane otsus tuleb järgmisel nädalal,» ütles Põllu.

Financial Times kirjutas kolmapäeval Euroopa Liidu ametnikele viidates, et algselt soovis Euroopa Liit Ühendkuningriigi eesistumise asendada Belgia eesistumisega. Selle sammu blokeeris aga väljaande andmetel «Ida-Euroopa riikide liit».

Praegu on ELi eesistujariik Slovakkia, 2017. aasta esimeses pooles võtab selle rolli üle Malta. Esialgsete plaanide järgi pidi Eesti kord eesistujariik olla saabuma 2018. aasta esimeses pooles, Eestile oleks järgnenud Bulgaaria.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles