Spetsialist hoiatab: ära jää kaalulangetamise lõksu!

, treener, www.fitlap.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Heikki Mägi on personaaltreener ja Fitlap.ee keskkonna üks loojatest. Oma karjääri jooksul on ta näinud palju edulugusid, kuid ka kaalulangetamise tumedamat poolt. 

Heikkit ajendas Fitlap.ee blogis hoolsaid kaalulangetajaid hoiatama ühe naise lugu, kes langes «saba ja sarvedega» kaalulangetamise lõksu. Ta ei suutnud mõelda mitte millestki muust kui ainult kaalu langetamisest. Ta mõtles ja hingas ainult kaalulangetamise rütmis. Muid väärtusi tema elus enam ei eksisteerinud.

See on äärmiselt ohtlik päris mitmel põhjusel:

1. Sa võid jääda ilma sõpradest

Sõprus on alati kahepoolne. Sa annad ja saad vastu. Kui räägid sõbrale järjepidevalt ainult endast ja enda tegemistest ning kaalulangetamise edusammudest, võib see sõbrale muutuda äärmiselt tüütuks. Hetk, kui sind ei huvita enam sõbra tegemised ja tema käekäik, on teie sõprus kiirel allakäigutrepil.

Hoia ennast tagasi. Aeg-ajalt oma edusammude ja murede jagamine on täiesti normaalne. Aga sa ei pea sellest rääkima päevad ja ööd läbi.

2. Sa võid jääda ilma tööst

Peas keerlev kaalulangetamisega seotud mõtete virvarr pärsib sinu töötegemist. Töö efektiivsus langeb ning töösuhted kannatavad. Kõike seda märkavad kõrvalt kindlasti ka sinu ülemused. Ei pruugi minna kaua, kui leiad enda laualt vallandamisteate. Kurb, aga tõsi.

Töö ajal tee tööd. Ära räägi kaalu langetamisest, ära isegi mõtle selle peale.

3. Sinu peresuhted võivad laguneda

Nagu sõprus, nii ka peresuhted on üles ehitatud vastastikusele andmisele ja saamisele. Kui võtad kaalulangetamist liiga tõsiselt, muutud kiiresti äärmiselt enesekeskseks. Sul pole soovi midagi pereliikmetega koos teha, lastega mängimisest rääkimata. Eksisteerid vaid SINA. Oled äärmiselt närviline ja kergesti ärrituv.

Suudad mõelda vaid järgmisest toidukorrast või treeningust.

Pakun sulle välja ühe lahenduse. Tee endale üks korralik päevaplaan. Pane sinna kirja nii treeningud, toidukorrad, toidu valmistamise ajaline plaan kui ka perega veetmise ajad.

Selle abiga suudad aega jagada nii, et treeningutele ja toidu tegemisele kulub päevas vaid tund-poolteist. Pea sellest kinni.

Muul ajal ole pere jaoks olemas ja ära mõtle kehakaalu langetamisele. Lase sel minna.

4. Kehakaalu langus võib seiskuda

Kui pühendad liigselt aega kaalulangetamise pärast stressates, võid teha endale suure karuteene. Uuringud on näidanud, et stress on väga suur ülekaalu põhjustaja. Mis saaks olla veel jubedam, kui kõikidele pingutustele vaatamata sinu kehakaal seisab ühe koha peal. Või veel hullem – tõuseb.

Leia võimalused lõõgastumiseks ja ajule puhkuse andmiseks ning olen kindel, et saavutad oma eesmärgid kiiremini. Õnnelikumad on ka sinu kõige kallimad.

Loodan, et suutsin sind panna veidike järele mõtlema. Võta oma eesmärkide poole püüdlemist tõsiselt, ent ära lase sellel ennast «alla neelata».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles