Šampanja ja veremaitseline rännak räpasesse narkomaailma

Aurelia Aasa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salaagent Robert Mazur bordelli-paradiisis.
Salaagent Robert Mazur bordelli-paradiisis. Foto: Kaader filmist

Bordellituled, tiigrikostüümidesse riietatud tantsijannad, ojadena voolav šampanja ja õhus lendavad verepritsmed loovad pilkupüüdva areeni narkokurjategijate ja salaagentide karmile topeltmängule. Endise salaagendi, Robert Mazuri pihtimustel põhinev «Sisseimbuja» kujutab maailma rikkaima kurjategija, narkoparun Pablo Escobari õitsvat ärimaailma, millest püüavad osa saada nii pisidiilerid, rahaahned pankurid kui ka kavalad föderaalagendid.

Keskses rollis on hittseriaalist «Breaking Bad» tuntud Bryan Cranston. Kui «Breaking Bad» imeb Cranstoni narkootilisse põrgusse, siis «Sisseimbujas» kehastab Cranston vagurat salaagenti Robert Mazuri, kelle ülesandeks on tungida narkoärikate ussipessa, et nende müügioperatsioonid peatada. Ühes pisidiilerit kehastava salaagendi Emir Abreuga (John Leguizamo) ja missiooni tarbeks vanglast välja lubatud Dominiciga (Joseph Gilgun) näritakse end samm-sammult läbi räpaste narkourgaste suurkaubitsejate häärberitesse.

Loendamatute pingeliste kohtumiste käigus sõbruneb Mazur Escobari ühe lähedasima käsilase, Roberto Alcainoga (Benjamin Bratt). Mazuri tiim kutsutakse rikkalikule häärberite-maale, kuhu Mazur näib üha paremini sobituvat. Muhedast, kohati liigagi pehmest salaagendist saab dändilik valgete pükste ja kuldkettide kuningas. Mida kaugemale triivib Mazur oma kodust ja naisest, seda enam näib ta oma tegelikku rolli unustavat. Et paremini mängu sobituda, lisandub meeste tandemisse ka uustulnukast agent Kathy Ertzig (Diane Kruger), kellest saab salaoperatsioonide maailmas Mazuri kihlatu.

Algab tõeline sõpruslugu, kus piir reaalsuse ja salaagentide näitemängu vahel üha hägustub. Roberto Alcaino, tema naine Gloria Alcaino (Elena Anaya) ning undercover-paar Mazur ja Kathy moodustavad ideaalse topeltkohtingu tandemi. Paarikesed peesitavad Alcainode luksuskorteris, teevad koos süüa, räägivad kunstist, rahast ja armastusest. Avaneb tõeline sugar-daddy’de maailm – Kathy sammub mööda tuba, maani kasukas järel lohisemas, deemantsõrmus sõrmes, mees varmalt valmis uut rahapatakat ulatama. Teatritegemine on nii sujuv, et politsei-paarile võiks isegi soovitada ametimärgist loobumist ja narkokurjategijate bandega ühinemist. Ainus, mis tuletab meelde agentide tegelikku missiooni, on juttu lindistav kohver, mis nukralt toanurgas kükitab.  

Filmis kaotatakse ära klassikaline bad guy-good guy kontseptsioon. Vaatajale näidatakse idüllilise koduatmosfääriga narkomiljonäride perekonda, millesse salaagendid püüavad iga hinna eest sulanduda. Eesmärgiks üks – narkoärikate impeeriumi hävitamine. Võib ju mõelda, et kulda-karda ehitud kurikaelad kasutavad inimesi ära palju jõhkramal moel, ent tegelikud kurjategijad näivad nii mõnelgi korral olevat hoopis salaagendid, kes kasutavad kõiki vahendeid et võita uusi sõpru, ent ainult selleks, et nende usaldus hiljem mutta trampida. 

«Sisseimbuja» mõjub kui püüd näidata narkoärikaid inimlikust vaatevinklist. Ilma igasuguse vägivallata realistlikku narkofilmi vist siiski ei tee. Vähemalt mitte Lõuna-Ameerika narkokaubitsejast, kes 1980ndatel keskel omas enamikku USA narkoturust. Nii näeb ka «Sisseimbujas» verevoolamise kaadreid ning narkomaailma taltsutamatut kurjust. Narkoäri julm pool kahvatub siiski luksusliku pealispinna kõrval. Kokaiinipakidki on vahepeal vaateväljast täielikult pühitud ning narkoärikate seos barbaarse maailmaga ilmutab end vaid üksikute sõnakõlksude näol. 

Sisseimbuja» on liiga puhas, et anda adekvaatset pilti narkoäris toimuvast. Ometi on filmil võime meeltesse imenduda. Efektne valgusemäng, taaslavastatud 80ndate atmosfäär, tee-äärsed motellid ja ekstravagantsed kostüümid loovad rikaste ja ilusate vägivaldse ning intriigidest pulbitseva mängumaa. Selle kõrval annab film võimaluse mõelda, mis on moraal ja kas on üldse olemas läbinisti moraalset inimest. 

«Sisseimbuja» («The Infiltrator»)

Inglismaa (2016)

Režissöör: Brad Furman

Osatäitjad: Bryan Cranston, Joseph Gilgun, Benjamin Bratt jt

Kinodes alates 21.07

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles