Laar ja Vaher riigipalgalistes parteitöötajates probleemi ei näe

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar Isamaa ja Res Publica Liidu suurkogul.
Mart Laar Isamaa ja Res Publica Liidu suurkogul. Foto: Liis Treimann / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Mart Laar ja peasekretär Ken-Marti Vaher kaitsevad ja õigustavad ministrite nõunike kasutamist erakonna piirkondade kontaktisikutena.


Postimees kirjutas eelmisel nädalal, kuidas mitmed riigi palgal olevad IRLi liikmed veavad erinevates piirkondades ka erakonna valimiskampaaniat ehk on partei piirkondlikud kontakt­isikud.

Kui teiste erakondade – näiteks Keskerakonna või Reformierakonna – puhul on kohalikud erakonna kontaktisikud või arendusjuhid partei palgal, siis üheksa IRLi piirkonna kontakt­isikut on kas ministrite või maavanemate nõunikud.

Inimesed kattuvad

IRLi esimees Laar märkis, et erakonnal pole enam kohalikke arendusjuhte, vaid on kontakt­isikud, kes teevad oma tööd vabatahtlikult. Ta tõi näite, et ametist vabastatud arendusjuhtidest on pärast ministeeriumi nõunikeks võetud kolm inimest ja üks maavalitsusse.

«Kas arendusjuhina töötamine on karistatav, et ministri nõunikuna enam töötada ei tohi?» küsis Laar retooriliselt.

Postimees kontrollis eelmisel nädalal internetist erinevate ministeeriumide kodulehekülgedelt, et IRLi kontaktisikuteks olevaid, ministrite või maavanemate nõunikuna palka teenivaid inimesi on üheksa.

Osa neist said ametisse pärast erakonna arendusjuhi kohtade kaotamist, mõni juba varem. Arendusjuhi kohad kaotati ära IRLi rahaliste raskuste tekkimise järel.

IRLi peasekretär Ken-Marti Vaher saatis eile keskpäeval oma erakonna riigikogu saadikurühmale kirja.

«IRLis ei ole piirkondade arendusjuhte, piirkonnad toetuvad peamiselt vabatahtlikele ja kohalikele ning üleriigilistele poliitikutele, kes on vastavast piirkonnast pärit või valitud,» kirjutas ta.

Samas ei ole Postimees kirjutanud, et IRLis on arendusjuhid, vaid leht tõdes, et suurem osa kontaktisikutest kattub riigipalgaliste parteilastega. Vaheri kinnitusel tegutsevad piirkondade kontaktisikud vabatahtlikkuse alusel ja oma muu töö kõrvalt.

Segadused Ergma abilistega

Samuti on poliitilisi nõunikke reformierakondlastest ministritel. Näiteks ka Keskerakonna juht ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar on enda ümber palganud paljusid erakondlasi. Ent Postimees kirjutas, et otsesed piirkonna kontaktisikud, kel eriti valimiste lähenedes töötempo kasvab, saavad teiste erakondade puhul palka partei kassast, IRLis aga riigilt.

Mitmest erinevast ja usaldusväärsest Toompea allikast tuli eelmisel nädalal Postimehele ka vihje, et IRLi peasekretär Vaher aitas kaasa oma erakonnakaaslasest riigikogu esimehele Ene Ergmale uue sekretäri otsingutes.

Spiikri kauaaegne diplomeeritud sekretär Riina Renser koondati segastel põhjustel. Uueks sekretäriks sai Kädli Riitsaar. Veel 20. jaanuaril oli Riitsaare nimi IRLi kodulehel riigikogu esimehe Ergma sekretärina kirjas, loo ilmumise päeval oli see sealt kustutatud.

Postimehe poole pöördus 21. jaanuari õhtul spiiker Ene Ergma.

«Ligi aasta tagasi lahkus minu sekretär töölt ja riigikogu kantselei personaliosakond leidis personalivaliku korras uue sekretäri – Kädli Riitsaare. Kädli Riitsaar ei kuulu ühtegi erakonda ja IRLi peasekretär Ken-Marti Vaher ei ole ühelgi moel seotud riigikogu esimehe büroo personalivalikuga,» kirjutas Ergma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles