Islamiriigi võitlejad keelduvad Manbijis alistumast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDF jätkab Manbijis IS-i vastu võitlemist neljal rindel, puhastades territooriumi linna keskuse poole liikudes.
SDF jätkab Manbijis IS-i vastu võitlemist neljal rindel, puhastades territooriumi linna keskuse poole liikudes. Foto: RODI SAID/REUTERS

Sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejad lükkasid tagasi alistumispakkumise ja kavatsevad ilmselt Süürias asuvat Manbiji linna kaitsta viimse meheni, edastas laupäeval Yle.

Manbijis jätkusid laupäeval USA-toetatavate opositsioonivõitlejate ja islamiäärmuslaste kokkupõrked.

Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) esitasid neljapäeval IS-ile ultimaatumi linnast lahkumiseks. Pühasõdalasi süüdistatakse Manbijis tsiviilisikute kasutamises elava kilbina.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus teatas laupäeval, et IS osutab pealetungivatele SDF-i vägedele ägedat vastupanu. Koalitsioonijõud tegid reedel linna umbes paarkümmend õhulööki.

SDF jätkab Manbijis IS-i vastu võitlemist neljal rindel, puhastades territooriumi linna keskuse poole liikudes.

Islamiriigi võitlejad on korraldanud vasturünnakuid, kuid SDF on Ühendriikide koalitsiooni õhurünnakute abiga suutnud vastu panna. Teadete kohaselt on koalitsioon viinud linna tagasivõtmise operatsiooni algusest alates Manbiji ümbruses läbi enam kui 450 õhurünnakut.

Asjatundjate hinnangul oleks linna kaotus pühasõdalastele rängaks strateegiliseks kaotuseks.

USA ja liitlaste kõrged ametnikud arutasid sel nädalal Washingtonis edasisi samme võitluses äärmusrühmituse IS vastu ning sõlmisid Mosuli tagasivallutamise jaoks olulisi kokkuleppeid.

Ehkki USA juhitava koalitsiooni kohtumisi saatsid uudised Manbiji piiramisest koalitsiooni toetusega Süüria Demokraatlike Jõudude poolt, keskendusid arutelud rohkem Iraagile ja eelseisvale sõjakäigule Mosuli tagasivallutamiseks IS-ilt.

Mosul on viimane IS-i käes olev Iraagi suurlinn.

Washingtoni hinnangul on IS kaotanud Iraagis ligi 50 ja Süürias 20-30 protsenti 2014. aasta vallutatud aladest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles