Michael Moore: põhjused, miks Trump võib saada presidendiks (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Moore
Michael Moore Foto: SCANPIX

Oscari võitjast dokumentalist ja kirjanik Michael Moore tõi väljaandes Huffington Post ära põhjused, miks Ameerika Ühendriikide presidendivalimised võib võita vabariiklane Donald Trump, mitte demokraat Hillary Clinton.

Moore´i arvates on Trumpi «trumpideks» neli demokraatide enamusega osariiki, milleks on Michigan, Ohio, Pennsylvania ja Wisconsin, samas on neil olnud alates 2010. aastast vabariiklastest kubernerid.

Trump sai märtsis Michiganis toimunud eelvalimistel Clintoni ees napi võidu. Arvamusküsitlused näitasid, et Trump oli Pennsylvanias Clintonist populaarsem ja Ohios on nad võrdses seisus.

Moore on kindel, et Trumpi lubadus mõjutada Apple´it tooma tootmisüksused Hiinast USAsse, annab talle hääletajate seas palju toetajaid. 

Moore´i sõnul ootab segaduses ja masendunud keskklass muutusi. Kuna demokraadid on neile nii-öelda selja keeranud, siis nüüd loodavad nad vabariiklaste peale.

Dokumentaalfilmide tegija arvates vajab Trump võiduks hääli ka Idahost ja Georgiast. Need hääled olevat Moore`i sõnul Trumpil olemas, kuna küsitlus nimetatud osariikides näitas, et sealsed elanikud ei eelista Clintonit.

Moore`i arvates ei vaja Trump kuigivõrd Florida, Colorado ega Virginia osariigi hääli.

Moore sõnul on USA valgenahalised mehed hakanud end pidama «väljasurevaks liigiks» ja selle tõttu ei taha nad riigi etteotsa naispresidenti. Need mehed tunnevad, et neil on võimu juurde aina raskem saada ja vanal viisil enam jätkata ei ole võimalik.

«Oleme kuulanud kaheksa aastat tumedanahalist presidenti. Kas järgmised kaheksa aastat peame kuulama naist?» kirjeldas Moore valgenahaliste meeste olukorda. Seega eelistavad need mehed Trumpi. 

Režissööri arvates on Trumpi võidukaardiks ka ta rivaal Hillary Clinton. Clintoni puhul peetakse negatiivseks seda, et ta hääletas sentaatorina Iraagi sõja poolt ja ameeriklased on veendunud, et kui see naine saab presidendiks, siis on oodata mingit uut suurt sõjalist konflikti, kus USA osaleb.

Moore rõhutas, et uuringute kohaselt ei usalda Clintonit umbes 70 protsenti ameeriklastest.

«Clinton muudab pidevalt oma seisukohti ja see teeb temast ebausaldusväärse. Ühel hetkel on ta samasooliste abielu vastu, siis aga poolt,» kirjeldas režissöör.

Kuid Clintonil on ka toetajaid, need on eelkõige noored naised, teismelised ja lapsed. Samas ei peeta demokraatide seas Clintonit nii mõjuvõimsaks, kui seda on praegune USA president Barack Obama.

Moore´i arvates saab sellest kandidaadist president, kes suudab koputada inimeste südametunnistusele ja panna nad hääletama.

Režissöör lisas, et Trumpil on karisma, mis Clintonil puudub ja inimestele meeldivad Trumpi julged, kuid samas ärritavad sõnavõtud.

Presidendikampaaniast loobunud demokraadi Bernie Sandersi toetajad ei ole Hillary Clintonit omaks võtnud. Moore´i arvates ei taha noored pettunud hääletajad tagasi aega, mis oli presidentide Bill Clintoni ja George Bushi ajal. Samas ei soovi nad ka Trumpi, kuna neil ei ole midagi ühist ja seega võivad nad jätta hääletamata.

Moore lisas, et Clinton ei ole suutnud mõjutada noori hääletajaid enda poolt hääletama, samas Trump on seda suutnud. 

«Miljonid hääletavad Trumpi poolt, kuid mitte sellepärast, et nad oleksid temaga samadel seisukohtadel ega ka sellepärast, et neile meeldiks ta agressiivne esinemislaad, vaid nad saavad hääletada isiku poolt, kes on varasematest kandidaatidest erinev,» selgitas režissöör.

Moore´i arvates tahavad paljud olla Trumpi «aupaistes», sest nad on tema edus veendunud.

«Minnesota elanikud on nutikad ja hea huumorimeelega. Nad viskavad kõige üle nalja ning vilistavad tavadele ja reeglitele. Ka Trump on reeglitele vilistaja, selle tõttu minnesotalased pooldavad teda,» nentis dokumentalist. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles