Kangro loodab TJA-lt Kalevipoja rajamise osas positiivset vastust (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tauno Kangro koos ühe variandiga tulevasest Kalevipoja kujust.
Tauno Kangro koos ühe variandiga tulevasest Kalevipoja kujust. Foto: Eero Vabamägi

Tallinna lahte hiiglaslikku Kalevipoja kuju kavandav skulptor Tauno Kangro loodab juba septembris saada Tehnilise Järelevalve Ametilt (TJA) selleks hoonestusloa, hoolimata kultuuriministeeriumi soovitusest TJA-l loa andmisest keelduda.

«Oleme kõik õigesti vormistanud, nii nagu seaduse järgi peab olema ja loodame TJA-lt vastust septembris. Kui luba on käes, hakkame taotlema vee erikasutusluba ja kui see on käes teeme korrektse projekti ja taotleme ehitusluba. Kas asi selleni jõuab, seda näitab aeg,» ütles Kangro.

Kultuuriministeerium soovitas TJA-l jätta hoonestusloa menetlus algatamata, sest skulptuuri rajamine kahjustaks Tallinna lahes asuvaid veealuseid kultuurimälestisi. Sellel oleks otsene mõju näiteks 18. sajandist pärinevale merepatarei tsitadellile, samuti jääb kõnealuse asukoha lähedusse nii kaitsealuseid kui ka arvel olevaid laevavrakke. Ministeerium soovitas enne hoonestusloa menetluse algatamist uuesti hinnata kavandatava objekti keskkonnamõju ka Tallinna vanalinna muinsuskaitseala ning vaatekoridoride aspektist.

Küsimusele, kas paarikümne aasta eest välja käidud Kalevipoja skulptuuri rajamise mõte võib nüüd teoks saada, vastas Kangro, et ta ei arva ega oleta enam midagi. «Sügisel saab 20 aastat täis idee väljakäimisest ja see pole väike aeg. Minu jaoks on 20 aastat elust väga pikk aeg. Ja kuju pole kaugeltki veel üleval. Samas selle aja jooksul pole kallid kolleegid ega keegi teine midagi ligilähedaseltki sama mastaapselt plaaninud ega välja pakkunud,» sõnas Kangro.

Kui Kangro Kalevipoja kuju ideega 20 aasta eest välja tuli, soovis ta sellele linna rahastust ning projekt pandi mõne aja pärast kalevi alla. Nüüd on loodud MTÜ Kalevipoja Kojutulek, mis on lubanud skulptuuri paberimajandusega tegelemise ja rahastamise enda kanda võtta. Linnavalitsusel pole Tallinna lahte paigutatava 24 meetri kõrguse skulptuuri vastu midagi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles