Tatjana Jaanson sõudis esimese naisena üle Soome lahe

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatjana Jaanson.
Tatjana Jaanson. Foto: Erakogu

Ööl vastu pühapäeva sõudis esimese naisena 82 kilomeetrit üle Soome lahe 49aastane Pärnu sõudetreener Tatjana Jaanson.

Jaanson startis oma heategevusprojekti “Minu Everest” raames Tallinna Pirita jahisadamast laupäeval kell 23.10 ja jõudis Helsingi lähedal asuvale Laukasaarile 8 tundi ja 53 minutit hiljem.

Teadaolevalt ei ole varem sõudepaadiga üle Soome lahe sõitnud ükski naine.

“Öösel sõitsin, sest see oli meeskonna otsus,” rääkis Jaanson. “Päeval oleks laevaliiklus seganud. Kohtusime vaid kahe kaubalaevaga. Ilmaga mul vedas: tuul oli kaks-kolm meetrit sekundis. Kogemus oli fantastiline. Vahest kõige raskem oli veidi pärast poole maa läbimist, nii 50. kilomeetril. Katkestamise mõtet ei olnud mul kordagi.”

Sõidu ajal kindlustasid vaprale naisele ohutu kulgemise ja navigatsiooni merel Tallinna vabatahtlik merepäästeühing SAR ja Nord Sail. Sõiduohutust tagas pinnaltpäästja-parameedik Deniss Pervurin.

Tatjana Jaansoni “Minu Everesti” projekti veab tütar Anita, kes on samuti aktiivselt sõudnud. Projekti eesmärk on sporti edendada ja Pärnu sõudeklubi noortele uute paatide soetamiseks kaasfinantseeringut leida.

Kõigil on võimalik panustada ja selleks piisab pangaülekandest Pärnu sõudeklubi arveldusarvele EE892200221019956199. Makse selgituseks tuleb märkida “Minu Everest”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles