Hiina müüri tellisevarastele korraldatakse haarang

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina õpilased külastamas Suure Hiina müüri osa Pekingi läheduses.
Hiina õpilased külastamas Suure Hiina müüri osa Pekingi läheduses. Foto: THOMAS COEX/AFP

Hiina võimud teatasid juhuslike kontrollide rakendamisest, et vähendada Unesco kultuurirajatise hävitamist turistide ja kohalike poolt.

Kultuuriametnikud Hiinas on lubanud peatada kriminaalse kahju, mida Suurele Hiina müürile tekitatud on.  Kardetakse, et Unesco kultuuripärandisse kuuluv ehitis võib tellis-tellise haaval kaduda, kirjutab the Guardian.

Riigi Kultuuripärandi Administratsioon (SACH) teatas, et läbi hakatakse viima juhuslike inspektsioone ja kontrolle umbes 21 000 kilomeetri ulatuses, kindlustades kohalike omavalitsuste kohustusi jälgida 10 aastat vana kultuuriväärtuste kaitse seadust.

Praeguseni ei ole seadused aidanud ühe inimtekkelise maailmaime kaitsmist. Kuigi vihm ja tuul on peamised süüdlased peaaegu kolmandiku Mingi-ajastu müüri erosioonis on võimud kinnitanud inimtegevust kui ühte müüri lõhkujat.

Külaelanikud, kes müüri läheduses elavad, võtavad tihti müürilt telliseid, et seda ehitusmaterjalina kasutada või edasi müüa, ütles Hiina Suure Müüri Ühing. Organisatsioon avaldas 2014. aastal uuringu, milles hoiatas, et paljude müüril asetsevate vaatetornide struktuur on muutunud ebastabiilseks.

«Müüril ei ole suuri tasemelisi kahjustusi, kuid kui kuhjata kõik kahjustatud osad on olukord väga tõsine,» ütles ühingu aseesimees Dong Yaohui. «Probleemiks on see, et kulutame palju raha müüri remontimiseks, mitte selle säilitamiseks.»

Osad Hiina müürist ehitati 3ndal sajandil enne Kristust, kuigi suurim osa sellest ehitati Mingi dünastia ajal aastatel 1368 kuni 1644. SACHi andmeil on vähem kui 10% müürist heas seisukorras.

Dong ütles, et müüri seisukord on halvenenud just viimastel aastal, sest puuduvad ressursid ja ülevaade omavalitsuste tegevusele 15 provintsis, mida rajatis läbib.

Mingi-ajastu sektsioonid Pekingist põhjas on turistide seas kõige populaarsemad ja tõmbavad aastas ligi miljoneid külastajaid. Selles müüri osas on struktuuri soditud ka aerosool värvidega ning kohalikud on müünud turistidele müüri telliseid 30 jüaani (4 eurot) eest.

Järsult on kasvanud huvi ka «metsiku suure müüri» turismi järgi, kus matkarajad läbivad müüri hävinud sektsioone, mis on samuti rajatise säilimisele ohuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles