Moslemist sõjakangelase isa Trumpile: sa ei ole midagi ohverdanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Khizr Khan pakkumas Donald Trumpile lugemiseks Ameerika Ühendriikide põhiseadust.
Khizr Khan pakkumas Donald Trumpile lugemiseks Ameerika Ühendriikide põhiseadust. Foto: MIKE SEGAR/REUTERS

Demokraatide parteikongressil esines USA moslemist sõjakangelase isa, kes taunis Donald Trumpi moslemite vastased sõnavõtud.

Khizr Khan rääkis oma poja, armee kapteni Humayun Khani lahingutegevusest Iraagis. Poeg langes lahingus, kui tema üksuse poole sõitis auto, mis oli varustatud mitmekümne kilo lõhkeainega. Kapten andis üksusele käsu oodata, kõndides ise masina poole ja säästes nii oma kaaslaste elud.

Khan seisis kongressi laval koos oma naisega ja sai juubelduste osaliseks, kui demokraatliku partei delegaatide rõõmuks Trumpi kava, moslemeid USAsse mitte lubada, tugeva kriitikaga kommenteeris.

«Hillary Clintonil oli õigus, kui ta kutsus minu poega Ameerika parimaks. Kui see oleks Donald Trumpi teha, ei oleks minu poeg isegi kunagi Ameerikas olnud,» ütles ta. «Donald Trump mustab järjekindlalt moslemeid. Ta ei austa vähemusi, naisi, kohtunike ja isegi mitte oma partei juhte. Ta armastab vaid ehitada müüre ja keelata meid sellest riigist.»

Khan adresseeris seejärel otsese küsimuse Trumpile. «Las ma küsin sult, kas sa oled isegi USA põhiseadust lugenud? Ma võin sulle lahkelt enda oma jagada,» ütles ta ja tõmbas taskust välja põhiseaduse koopia.

«Otsi sõnu vabadus ja võrdne kaitse seaduse ees. Kas sa oled kunagi käinud Arlingtoni Rahvuslikus surnuaias? Mine vaata sealseid haudu meie vapratest patriootidest, kes surid selle riigi eest,» lisas ta.

«Sa ei ole midagi ohverdanud,» ütles ta rahva aplausi saatel. «Me ei saa lahendada probleeme ehitades müüre. Me oleme tugevamad koos.» Samuti ütles Khan, et toetab Hillary Clintonit, sest tema arvates teeb see rahvast tugevamaks.

Khani kõnest olid vaimustunud ka vabariiklased. Lisaks John Noonanile, kes oli varasem rahvusliku julgeoleku nõunik ka presidendiks kandidaadiks pürginud Jeb Bush ja eelmistel valimistel vabariiklasi esindanud Mitt Romney.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles