Rait Maruste: Türgi õigusriikluse vabalangus (3)

Rait Maruste
, endine Euroopa inimõiguste kohtu kohtunik, Reformierakonna liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste.
Rait Maruste. Foto: Mihkel Maripuu

Pärast 15. juuli poliitilist maavärinat on Türgi võimud praktilisi samme ette võtnud suurpuhastused ja arreteerimised armees, avalikus teenistuses, õigussüsteemis ja tsiviilühiskonnas ning üle 130 meediaväljaande sulgemine. Pole märke, et see oleks kõik.

Erakorraline olukord pole Euroopa Nõukogu liikmesriikides ennenägematu. Praegu kehtib see näiteks Prantsusmaal. Ometigi pole erilist põhjust sealse demokraatia ja õigusriikluse pärast muret tunda, sest kiiresti seati paika õiguslikud garantiid õigusriikluse põhiprintsiipidest kinnipidamiseks. Türgis on olukord kardinaalselt teine, halvem.

Praeguse õiguskorra aluseks on Türgis dekreet KHK/667, mis kehtestati erakorralise olukorra raames. Uue õigusraamistiku elluviimiseks esitas Türgi Euroopa Nõukogule teate Euroopa inimõiguste konventsiooni kehtivuse peatamisest. Selle võimaluse näeb ette konventsiooni artikkel 15.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles