Kuus asja, mida mitte teha hommikul esimese asjana

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikune sirutamine aitab kiiremini ärgata ja päeva alustada.
Hommikune sirutamine aitab kiiremini ärgata ja päeva alustada. Foto: SCANPIX

Pole olemas kindlat hommikurutiini, mis sobiks kõigile. Mõni inimene võtab esimese asjana hommikul kätte telefoni, et uudiseid lugeda, teine aga haarab veepudeli järele.

Kuigi harjumused on erinevad, on mõned asjad, mida vahetult pärast ärkamist ei tohiks teha. The Independent on reastanud need.

1. Kordusnupu vajutamine äratuskellal

Vahel heliseb äratuskell siis, kui sa pole üldse veel valmis tõusma. Telefoni nn uinakuvalik tundub sel hetkel nii ahvatlev ja kümme minutit lisaund täiesti süütu tegevus. Tegelikult aga tuleks kiusatusele vastu panna ja äratuskella helisedes üles tõusta.

«Enamiku uneekspertide sõnul on selliselt saadud lisauni halb,» sõnas uneekspert Timothy Morgenthaleri. Ta lisas, et selle põhjus on pärast nupuvajutust laskumine sügava une seisundisse, mis saab kindlasti taas häiritud äratuskella helisemise tõttu. Seetõttu ärkad sa pigem unise kui värskena.

2. Looteasendis püsimine

Kui oled vältinud uinakunupu vajutamist ja lamad voodis, ei tohiks täiesti kõverasse tekikookonisse enam jääda. Enda välja sirutamine aitab päeva alustada enesekindlamana. Harvardi psühholoogi Amy Cuddy sõnul on inimesed, kes ärkavad ja sirutavad endid välja palju õnnelikumad, kui need kes püsivad looteasendis.

3. E-postkasti vaatamine

Kui magad mobiiltelefon käeulatuses, siis on kerge hommikul esimese asjana telefonist e-kirju lugema hakata. Ära tee seda. Raamatu «Ära iial kontrolli hommikul e-postkasti» autor Julie Morgensterni sõnul ei taastu inimene e-kirjade lugemisest saadud stressist päeva jooksul. «E-postkastis leidub igasuguseid kohustusi, palveid, üllatusi ja probleeme. See kõik võib aga tunnikese oodata,» sõnas ta.

4. Jätad voodi tegemata

Miks peaks voodi ära tegema? Lõppude lõpuks on ta ju jälle sassis. Tõsi, aga voodi ülestegemist seostatakse produktiivsusega, mis püsib terve päev. Samas ei saa täielikult kindel olla, et voodi kordaseadmine suurendab produktiivsust, sest võib olla lihtsalt väga toimekad inimesed teevadki hommikuti voodi üles.

5. Kohvi joomine

Kuigi paljudele inimestele võib tunduda, et nad ei suuda korralikult funktsioneerida enne, kui pole tassi kohvi joonud, siis tegelikult on see petlik. Keha hakkab ise tootma kortisooli ehk stressialandajat kella kaheksa ja üheksa vahel. Seega on suuremale osale inimestest parim aeg kohvi juua pärast poolt kümmet hommikul. Kui tarbid kohvi varem, siis võib keha hakata vähem kortisooli tootma.

6. Riietud pimedas

Pimedus või vähese valguse kasutamine pärast ärkamist, võib küll tunduda, et leevendab unest tõusmist ja päeva alustamist, kuid tegelikult muudab su veel unisemaks. Meie kehad on tundlikud valguse ja pimeduse suhtes, seega pimedas riietumine võib anda kehale vale signaali, et on veel öö. Kui ärkamise ajal on õues pime, siis tasuks panna tööle ereda valgusega lamp, et üles ärgata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles