Paet: viisavabaduse saamiseks ELiga peab Venemaa vastama reale kriteeriumidele

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa lubas tippkohtumisel Venemaale 2025. aastaks viisavabadust
Prantsusmaa lubas tippkohtumisel Venemaale 2025. aastaks viisavabadust Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paet kinnitas riigikogu infotunnis, et viisavabaduse saavutamiseks Euroopa Liiduga peab Venemaa enne vastama reale tehnilistele ja poliitilistele kriteeriumidele.

Keskerakondlane Inara Luigas uuris välisministrilt, milline on Eesti ametlik seisukoht selle võimaliku viisavabaduse küsimuses.

«Euroopa Liit peab kõiki võimalikke viisavabaduste taotlejaid käsitlema ühtemoodi, mis tähendab seda, et on selge rida tehnilisi nõudeid, mida see riik siis peab täitma, kes soovib saavutada viisavabadust Euroopa Liiduga ja lisaks nendele tehnilistele nõuetele ei saa muidugi mööda minna ka üldisest poliitilisest kontekstist,» vastas Paet.

«Näiteks, mis puudutab selle konkreetse riigi õigusriigi põhimõtete järgimise seisundit või inimõiguste seisundit ehk ka need aspektid on olulised, nii et lühidalt kokku võttes Eesti on Euroopa Liidu viisavabaduse poolt kõigi nende riikidega, kes vastavad nii tehnilistele kui ka poliitilist konteksti arvestavatele kriteeriumidele,» kinnitas Paet.

«Kas selline viisavabadus võib tekitada ka Eestile mingisuguseid ohtusid? Kuidas valitsus on võtnud arvesse neid ohte ja milleks Eesti riik peaks selles osas valmis olema?» uuris Luigas.

«Kindlasti ei maksa siin olla liialt paranoiline. Aga samas on praegu Euroopa Komisjon tegemas põhjalikku koondraportit viisa dialoogi raames kogutud info kohta ja ka analüüsi viisavabaduse mõjude kohta, samuti tagasivõtulepingu ja selle rakendusprotokollide toimimise kohta,» rääkis Paet.

«Nii et see töö on hästi põhjalik, mida Euroopa Komisjon on tegemas ehk kindlasti on nii meil kui ka teil väga huvitav selle analüüsiga tutvuda. Ma loodan, et see saab peatselt valmis ja seal on näiteks analüüsitud ka teie poolt nimetatud mõju kuritegevusele Euroopa Liidu osas, mis võiks viisavabadusest teoreetiliselt tuleneda,» selgitas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles