Üksainus MTÜ on küsinud Ida-Viru töökoha loomise toetust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneki Teelahk.
Anneki Teelahk. Foto: ERR

Käesoleva aasta mais jõustunud töökoha loomise toetust Ida-Virumaa tööhõive probleemide lahendamiseks kasutab üks Jõhvi mittetulundusühing (MTÜ), mis on tööle võtnud 24 inimest, kuid laienemist ja töötajate palkamist kaalub 10 firmat.

«Praeguse seisuga ongi üks ettevõte, kes on taotluse esitanud ja inimesed tööle võtnud,» ütles töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahk BNS-ile, lisades, et tegemist on MTÜ-ga Sotsiaalse Kohanemise Tugikeskus, mis valmistab peamiselt puidust mänguasju ja pakub tööd töövõime kaotanud inimestele. «See on veel eriti tänuväärne, et nad varem tööturult kõrvale jäänud inimesi palkavad.»

Lisaks peab töötukassa läbirääkimisi veel ligi 10 ettevõttega, mis on huvitatud 20 inimese palkamisest tingimusel, et riik kompenseerib töötaja palgast aasta jooksul 50 protsenti. «Oleme kontaktis väga erinevate ettevõtetega: nende hulgas on kaks metallifirmat, kaks õmblusfirmat, üks ehitusettevõte, lisaks üks kaubandusfirma ja kaks audiovisuaali ja animatsiooniga tegelevad ettevõtet,» lisas Teelahk.

Teelahki sõnul on mai alguses jõustunud töökoha loomise toetuse esimesed viljad käes, kuid pikk tee on veel minna. «Ligi kolm kuud, mil see meede kestnud on, jääb siiski veidi lühikeseks ajaks. 20 töötajat on ka päris palju ja see nõuab ettevalmistusi,» rääkis ta.

Näiteks märkis Teelahk, et SA Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus ei saa sel aastal töökoha loomise toetust veel täiel määral kasutada, kuna mitmed tööstuspargid pole veel käivitunud ja ootavad alles esimesi ettevõtteid.

«Muidugi ootame ka teisi ettevõtteid Ida-Virumaale ja on tekkinud õhkõrn lootus, et äkki keegi tuleb. Samas toovad potentsiaalsed investorid välja, et piirkonnas ei jätku piisavalt nende jaoks vajalikku tööjõudu,» märkis Teelahk.

Valitsus kinnitas aprilli lõpus eelnõu, millega kehtestati Ida-Virumaa tööhõive probleemide lahendamiseks töökoha loomise toetus, mille suurus on 50 protsenti töötaja töötasust.

Toetuse maksmise eesmärk on soodustada töökohtade loomist Ida-Viru maakonda, kus on kõrgeim tööpuudus Eestis.

Toetust makstakse tööandjale, mis võtab Ida-Viru maakonnas tööle ühe kuu jooksul vähemalt 20 töötut. Pärast selle nõude täitmist võib tööandja saada toetust iga täiendavalt tööle võetud töötu eest.

Toetuse ülempiir on kahekordne töötasu alammäär ja seda makstakse 12 kuu jooksul. Kahekordne töötasu alammäär on 2016. aastal tunnitasu eest 5,08 eurot ja kuutasu eest 860 eurot ning 2017. aastal vastavalt 5,56 ja 940 eurot.

Töökoha loomise toetuse plaanitud kulu 2016. aastal on 400 000 eurot ja järgmisel aastal 2,5 miljonit eurot. Toetust rahastatakse tööturuteenuste ja –toetuste sihtkapitalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles