Kutsehariduse tasuta lõpetamise tingimusi leevendati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullusel "Teeviidal" näitas Luua metsanduskool metsamasina simulaatorit.
Mullusel "Teeviidal" näitas Luua metsanduskool metsamasina simulaatorit. Foto: Liis Treimann

Haridusministeerium leevendas tingimusi kutseõpingute tasuta lõpule viimiseks – nüüd saavad seda teha ka need, kel seninõutud vähemalt 50 protsendi asemel oli enne katkestamist täidetud vaid 35 protsenti õppekavast.

Laienenud on ka periood, mille vahemikus katkestanutele tasuta jätkuõpet võimaldatakse: varasemalt aastatel 2003–2009 õpingud pooleli jätnute kõrval võetakse sellest aastast vastu õppetee jätkamise taotlusi neilt, kes katkestasid õpingud perioodil 2001–2010, teatas ministeerium.

Luua Metsanduskooli õppeosakonna juhata Erle Tüüri kinnitusel on nende kogemus jätkuõppega seni olnud väga positiivne, kuigi motiveeritud õppureid on sageli keeruline üles leida. «Meie koolis jätkas sügisel katkenud õpinguid 10 õpilast: 8 metsamajanduse ja 2 loodusturismi erialal. Eriti motiveeritud on metsanduse poisid, kes kõik on hetkel metsandusvaldkonnas töötavad inimesed ning tunnetavad seepärast erialaste õpingute vajadust väga reaalselt,» kommenteeris Tüür.

Lõpetamata kutsehariduse jätkamise võimaldamiseks on aastateks 2010–2013 ette nähtud kuni 1,9 miljonit eurot (30 miljonit krooni), mille abil saab õpingud lõpetada kuni 400 õppurit.

Kutseõppes õpingud katkestanute jätkuõppeprogrammis KUTSE osales mullu kokku 9 kutseõppeasutust ning jätkas õppeteed 40 inimest.

Kutsehariduse jätkuõppe programmi raames luuakse õpingute jätkajatele tasuta õppimisvõimalused kutsekoolides, kes kasutavad eraldatud toetussummasid uute õppekohtade loomiseks ja õppetöö paindlikuks korraldamiseks. Haridustee jätkajatele kehtivad kõik tavapärased õppurite õigused ja kohustused, sealhulgas õigus õppetoetusele. Sõltuvalt õppeasutusest on jätkuõppe raames võimalik vahetada ka kutseeriala.

Kutseõpingute tasuta lõpuleviimist rahastavad Euroopa Sotsiaalfond ning haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles