Vabaerakonna siseküsitlus eelistas presidendina Jõksi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks
Allar Jõks Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Vabaerakonna esinduskogu siseküsitlus eelistas presidendina Allar Jõksi.

Vabaerakonna esinduskogu koguneb viiendat korda reedel ja laupäeval Jõgevamaal Voorel, et muuhulgas teha kokkuvõte presidendikandidaatide eelistustest.  Esinduskogu on erakonna parlament, kus piirkondade ja toimkondade esindajad, riigikogu saadikud ja erakonna juhatuse liikmed arutavad olukorda riigis ning teevad kokkuvõte presidendikandidaadi kandidaatide valimisest nii erakonnas kui ka erakonna telgituuril Eesti erinevates paikades.

Esinduskogu eestvedamisel toimunud presidendikandidaatide kandidaatide siseküsitluse võitis Allar Jõks – siseveebis hääletanud erakonna 66  liikmest andis 48 just talle oma hääle. Siim Kallas sai 9, Mart Helme 5, Eiki Nestor 2 ja Marina Kaljurand 2 häält. Neile, kes netiteel hääletada ei saanud, anti võimalus telefonitsi häält anda, kuid ka neist kümnest hääletajast viis toetas Allar Jõksi.

Vabaerakond on suvisel telgituuril küsinud erinevates Eesti paikades rahva soovitust ja soove presidendi kohta ning esinduskoguks valmib ka neist kokkuvõte.

Erakonna esimehe Andres Herkeli sõnul on saadikurühma sammud presidendivalimistel keerukad juba kasvõi sellepärast, et kaheksa riigikogu liikmega ei ole võimalustki ühtegi kandidaati oma jõududega üles seada. Samas ongi Vabaerakond panustanud just erakonnaülese kandidaadi leidmisele. 21 allkirja kokkusaamiseks tuleb teha koostööd.

«Järelikult saame esitada vaid kandidaadi, kel on riigikogus veel toetajaid,» ütles Herkel. «Vabaerakonna saadikud kindlasti arvestavad erakonna liikmete selgelt väljendatud arvamusega, kuid see ei tähenda meie jaoks sellist kartellierakondade parteidistsipliini, kus saadik enam iseseisvalt ei mõtle ega otsusta,» lisas ta.

Seekord arutab esinduskogu veel ka kohaliku omavalitsuse valimiseks valmistumist, välistoimkonna eestvedamisel Vabaerakonna Euroopa poliitilist kuuluvust ning ka sotsiaaltoimkonna analüüsi ja arvamust lasteaedade kohatasu kohta Eestis.

Erakonna esinduskogu valib seekord endale ka uue kolmeliikmelise juhatuse. Laupäeval jätkuvad sealsamas Voorel  Vabaerakonna suvepäevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles