ERMi köögihanke võitis taas Bestmarki pakkumus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseum.
Eesti Rahva Muuseum. Foto: Kristjan Teedema

RKAS tunnistas vastavaks Bestmarki Suurköökide esitatud pakkumuse, kuna selles ei esine sisulisi kõrvalekaldeid esitatud tingimustest. Kuna Bestmarki pakkumine oli odavaim, oli see ka ühtlasi edukas pakkumine, teatas hanke tehnilist poolt korraldav RKAS.

Riigihangete vaidlustuskomisjon (VAKO) otsustas möödunud nädalal, et tuleb tühistada varasem RKASi otsus kuulutada Bestmark Suurköökide pakkumus edukaks. VAKOle esitas kaebuse hanke tingimuste koostamisega seotud olnud ja umbes 100 000 eurot kallima pakkumuse teinud Dieta AS.

VAKO otsustas, et Bestmarki Suurköökide ASi poolt pakutud plaatgrilli võimsus ületab vähesel määral tehnilises kirjelduses sätestatud piirmäära ning RKAS ei ole kaalunud, kas tegemist on sisulise mittevastavusega või mitte.

Teine põhjus otsuse kehtetuks tunnistamiseks oli see, et pakkumuses esitatud dokumentidest ei olnud võimalik sõnaselgelt välja lugeda, et tegemist on tasapinda sisse integreeritud seadmetega.

Riigihangete seadus võimaldab tunnistada pakkumuse vastavaks, kui tegemist ei ole sisulise mittevastavusega. RKAS tegi teisipäeval uue otsuse, milles kaaluti plaatgrilli vastavust ja täpsustati integreeritava seadme tootja poolset kinnitust nõudele vastavuse osas.

Tehnilises kirjelduses oli plaatgrilli võimsusnäitaja märgitud ligikaudselt umbes 9,2 kilovatti. Riigi Kinnisvara hankekomisjon otsustas, et pakutud plaatgrilli võimsus ületab tehnilises kirjelduses sätestatud piirmäära vähesel määral ehk 0,68 kilovati võrra ja selline erisus saa olla pakkumust välistavaks teguriks.

Pakkumuses esitatud võimsam grillplaat tagab RKAS-i hinnangul vajaliku funktsionaalsuse ning suurem võimsus ei too kaasa lisakulusid. Kui plaatgrilli elektrivõimsus on suurem, siis läheb ta kiiremini soojaks. Tehnoloogiliselt ei kasutata grilli pidevalt täisvõimsusel ning juba soojaks läinud grilli saab vajadusel alati jahedamaks keerata.

Lisaks nõudis RKAS integreeritavuse nõude täitmise kontrollimiseks lisakinnitust ja Bestmark Suurköökide esitas tootja täiendava tõendi. RKAS-i hinnangul nähtub tõendist üheselt, et nõuded integreeritavusele on täidetud.

ERM-i uus hoone peaks valmima käesoleva aasta sügisel Tartus Raadil. Muuseumi rajamise ja sisustamise eeldatav kogumaksumus on üle 63 miljoni euro, millele lisandub käibemaks. Muuseumihoone köögisisustuse hankel osales neli pakkujat.

Järgmiseks aastaks on arvestatud, et keskmiselt võiks ERMi toitlustusasutusi külastada 150 inimest päevas. Eelarvesse peaksid restoran ja kohvik suutma panustada 540 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles