Simson: Reformierakond venitas presidendikandidaadi kinnitamisega liiga kaua

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Erik Prozes

Opositsioonilise Keskerakonna riigikogu fraktsiooni juhi Kadri Simsoni hinnangul venitas Reformierakond presidendikandidaadi kinnitamisega liiga kaua, et talle oleks võimalik leida riigikogus teiste erakondade toetust, presidenditoolist ilmajäämine võib tema sõnul aga päädida valitsuse lagunemise ja peaministri vahetumisega.

Simsoni sõnul saavutas Reformierakonna suutmatus valida välja üks konkreetne presidendikandidaat koomilised mõõtmed ning Rõivase võimetus otsuseid langetada tekitas erakonnasiseselt palju paksu verd. Taoline situatsioon võib tuua kaasa Rõivase ja Reformierakonna üldise languse, märkis ta Keskerakonna pressiteates.

«Reformierakond on presidendikandidaatide vahel lõhenenud ning mõlemad leerid on pahased, sest erakonna esimees tegeleb vaid probleemi vältimisega ning püüab seeläbi meeldida kõigile. Kui aga seesuguselt edasi minnakse, on üsna reaalne, et Reformierakond jääb soovitud presidenditoolist ilma,» märkis Simson, kelle sõnul võib taoline tulem vallandada erakonnas veelgi suurema pahameelelaine, mis võib päädida Rõivase valitsuse lagunemise ja peaministri vahetumisega.

Simsoni hinnangul on ka Reformierakonna koalitsioonipartnerid väsinud oravate taktikepi järgi tantsimast, seda enam, et nii Sotsiaaldemokraatlik Erakond kui Isamaa ja Res Publica Liit on oma kandidaadi juba välja valinud. «Kui seni on valitsuse positiivsetest otsustest kasu lõiganud Reformierakond ja negatiivsetel juhtudel on süü jäänud valdavalt väikestele partneritele, siis presidendivalimistel sama mustri kordumisest hoidumiseks ei ole kellelgi huvi toetada Reformierakonna kandidaati. Taavi Rõivas on oma kandidaadile toetuse leidmiseks «parim enne» aja mööda lasknud,» ütles ta.

Tema sõnul on juba liiga palju näiteid sellest, et peaminister ei ole võimeline otsuseid langetama. «Eesti vajab uut valitsust ning vaidlus sobiva presidendikandidaadi teemal võib saada katalüsaatoriks, mis meid selleni ka viib,» leidis Simson.

Reformierakonna juhatus otsustas täna esitada riigikogus partei presidendikandidaadiks erakonna auesimehe Siim Kallase. Rõivas teatas pärast kaks ja pool tundi kestnud koosolekut, et kui presidendi valimine riigikogus ebaõnnestub, siis on erakonnal võimalus toetada valimiskogus Marina Kaljuranda. «Erakonna juhatus koguneb vajadusel enne igat hääletusvooru arutamaks läbirääkimiste tulemusi teiste parlamendierakondadega,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles