Kreeka ootab ELilt uue rändekriisi vältimiseks plaan B-d (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Molyvos ja Skala Sykamiase vahelise tee äärsed rannad on hetkel tühjad, möödunud aastal randusid siin tuhanded pagulased.
Molyvos ja Skala Sykamiase vahelise tee äärsed rannad on hetkel tühjad, möödunud aastal randusid siin tuhanded pagulased. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Scanpix

Kreeka immigratsiooniministeerium kutsus eile Euroopa Liitu koostama tagavaraplaani juhuks, kui Türgi teeb teoks ähvarduse migratsioonileppest lahti öelda.

«Euroopa Liit peab kaaluma võimalust, et Türgi avab taas pagulastele piirid. Me oleme tõsises mures. Meil on kindlasti vaja plaan B-d,» ütles minister Yannis Mouzalas Saksa ajalehele Bild.

Kreeka on olnud Türgist Euroopasse saabuvate põgenike ja migrantide peamine sihtmärk. Eelmisel aastal rändekriisi kõrghetkel maabusid Kreeka Egeuse mere saartel iga päev tuhanded paadipõgenikud.

Migrantide arv langes pärast ELi ja Türgi märtsikuist kokkulepet, millega Ankara nõustus võtma tagasi Kreekasse saabuvad Süüria põgenikud. Vastutasuks sai ta miljardeid eurosid ja Türgi kodanikele ELi viisavaba reisimise lubaduse. Viimasel ajal on sisserändajate arv aga taas kasvama hakanud. Kreekasse saabub praegu umbes 700 inimest nädalas.

Esmaspäeval ütles aga Euroopa Komisjoni esindaja, et Türgil on migratsioonileppes sätestatud tingimused, mis viisavabadust võimaldaksid, veel täitmata.

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ütles intervjuus Saksa ajalehele Frankfurter Allgemeine Zeitung, et kui EL ei anna Türgi kodanikele oktoobriks viisavabadust, siis tühistab Türgi EL-iga sõlmitud põgenikeleppe.

«Kui vastastikuseid viisareegleid vabamaks ei muudeta, siis on Türgi sunnitud 18. märtsil sõlmitud põgenikekokkuleppe tühistama,» ütles minister.

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier nimetas Türgi ähvardust väljapressimiseks ja ütles, et viisavaba režiimil on tingimused ja need on kõigile teada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles