Oudekki Loone: Reformierakond mõnitab oma auesimeest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oudekki Loone
Oudekki Loone Foto: Jaanus Lensment

Keskerakonna peasekretär ja riigikogu liige Oudekki Loone leiab, et Reformierakonna käitumine presidendikampaanias on kujunenud oma auesimehe Siim Kallase mõnitamiseks, samuti leiab Loone, et  tegemist on ühe korraga vähestest, kus Reformierakonna sisemine võitlus erinevate leeride vahel sedavõrd selgelt silma paistab.

«Peaminister Taavi Rõivase käitumisest võime aru saada, et lood on ikka kehvad küll. Peaminister teatab, et erakond seisab kindlalt Kallase taga, aga valimiskogus ollakse vajadusel valmis toetama Kaljuranda. Kaljurand teatab, et Rõivas lubas talle juba partei hääled kindlalt ära. Tõeliselt segane olukord,» ütles Loone.

Tema sõnul pole poliitilistes ringkondades mingi saladus, et Kallase esitamine kandidaadina on Reformierakonna jaoks sundkäik, et avalikkuse ees ühtset nägu hoida, sest osa fraktsioonist jäi endale kindlaks ning polnud nõus tema toetamisest loobuma. «Nii valitigi uus taktika ning Kallas loodetakse auti mängida valjameeste voorus eeldusega, et Kaljuranna vastu ta kandideerima ei hakka. Kui aga valijameeste voorus tõepoolest kaks Reformierakonna kandidaati valikus on, siis tähendab see mõistetavalt, et hääled hajuvad ning võiduks pole enam mingit lootust.»

Loone rõhutas, et Kallase jaoks muudab olukorra eriti keeruliseks see, et riigikogus võib ta teiste erakondadega küll läbi rääkida, kuid midagi kindlat toetushäälte eest vastu pakkuda pole. “Kallasel puudub erakonna tugi, tal pole toetuse küsimise eest midagi vastu pakkuda. Veelgi enam, kõigil parlamendierakondadel on oma kandidaadid juba olemas, sest Reformierakond venitas asjaga niivõrd kaua. Nukker seis vanameistri jaoks," märkis Loone.

Tema sõnul paneb imestama ka peaminister Rõivase kolmapäevane sõnavõtt, milles ta teatas, et kui teised erakonnad Kallast riigikogus ei toeta, siis peavad nad andma avalikult selgitusi, miks nad seda ei tee. "Härra peaminister, püüdke mõista, teised erakonnad on Eesti rahvale juba ammu andnud selgitusi, keda nemad parimaks presidendiks peavad, Keskerakond näiteks Mailis Repsi. Püüdke ka seda mõista, et teised erakonnad ei oma üleüldse mingeid kohustusi Reformierakonna poliitikate ja valikutega kaasa minna - teil on kohustus meid veenda, et mingi mõte on hea.  Raske on läbi rääkida kellegagi, kes arvab, et tal on õigus suvalisi käske jagada. Tunnen siiralt Rõivase koalitsioonipartneritele kaasa, pole ime, et see valitsus on käinud üle kivide ja kändude," lisas Loone.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid leiab, et Siim Kallase soov parlamendierakondadega presidendivalimiste osas läbi rääkida saab teostuda vaid siis kui Kallasel on välja pakkuda selge positiivne programm.

«Hetkel on Kallas asjale lähenenud läbi eituse teatades, et presidendikoha pärast koalitsioonis muutusi tegema ei hakata. See pole aga kuidagi jätkusuutlik lähenemine, mis võiks erakonnad läbirääkimiste laua taha tuua. Kokkulepped ja vastutulekud ei saa olla vaid ühepoolsed,» ütles Karilaid,

«Kallas peaks välja pakkuma selge positiivse programmi ning kindlasti võtma seisukoha praeguste suurimate poliitiliste probleemide kohta, mille on valitsus tekitanud. Nii Estonian Airi saaga kui ka parvlaevade suhtes tehtud järjepanu ebaõnnestunud otsused vajavad presidendiks pürgija selget seisukohta. Just sellistes küsimustes ootab rahvas riigipea reaktsiooni, seda enam, et endise transpordivolinikuna on Kallas igati pädev asjaga tegelema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles