Tuuli Koch: põhimõtted kampsunite all

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuli Koch -  "Terevisiooni" saatejuht.
Tuuli Koch - "Terevisiooni" saatejuht. Foto: Liis Treimann

Sel nädalal teatasid IRLi juhid Mart Laar ja Ken-Marti Vaher, et nemad ei näe selles probleemi, et erakonna üheksa piirkondlikku valimisvedajat on palgale peidetud ministrite ja maavanemate nõunikeks. «Sest nad teevad seda vabast ajast, vabatahtlikult ja üldse – teised teevad ka nii!»


Seades sõnu nii, et kui inimene töötab kusagil ja teeb erakonna heaks veel vabatahtlikku tööd, siis probleemi tõepoolest justkui pole. Aga kui inimene on edutatud või tööle võetud selleks, et parteilist vabatahtlikku tööd teha, siis tekivad paralleelid ühest teisest ajastust.

Ei suuda isegi uskuda, et sellist lauset on võimalik ära trükkida, aga – Keskerakond on ausam kui IRL. Sest nad ei vannu kirikus (meenutuseks: 2003. aasta valimiste eel käis Res Publica Kaarli kirikus vannet andmas), et nad on puhtad ja aatelised. Vanakuradiga lepinguid sõlmides ei kohku Keskerakond tagasi millegi ees ning meedia ei jõua enam nende sigadustele reageeridagi.

Savisaarliku vassimise käed rüpes tolereerimises olen süüdi mina, sina ja kogu meie rahvasülem. IRL seevastu on end alati pidanud paremaks, eetilisemaks.

Pärast Isamaaliidu lõppu ja Res Publica leeri ülevõtmise ristiretke algust on seis selline: Keskerakond ja Edgar Savisaar on enda kõrval andnud tööd väimeestest peretuttavateni ning IRL leidis kuni 30 000 kroonini küündivate kuutasudega nõunikekohad oma aktiivsetele parteilastele.

Keskerakondlased (sama kehtib ka kindlasti Reformierakonna ja sotside kohta) on klikkinud näpud paiste netiküsitlustes omasid toetades, IRLi meediajuht kutsus aasta alguses parteilasi üles hääletama-kiitma küsitluses nende ministreid. Savisaar jagab valimisvoldikuid linna raha eest, IRLi aseesimees Juhan Parts riigi raha eest.

Poliitilised nõunikud on kõigil erakondadel, kel vähegi ligipääs riigi- või munitsipaalvõimule.

Erakonna kohalikke kampaaniategijaid ei nuuma aga ei Kesk- ega Reformierakond riigi raha eest. On hämmastav, et «Plats puhtaks!» mentaliteediga kampsunid süüdistavad erakonna eetilises lõhestumises Res Publica leeri, kuid ei tee ise ka midagi.

Nii Keskerakonnas kui ka IRLis on teisitimõtlejaid. Ühes on neid, kes astuks Savisaare vastu rahaskandaali pärast, teises kuumavad põhimõtted kampsunite all. Valimiste eel on parteilastele jagatud suukorvid ja kriisinõustajad keskenduvad sellele, kuidas tüütut meediat vaikima panna.

Et riigireetmise või topeltmoraali juhtumid ise haihtuksid. Naeruvääristatakse häbitundeta ja ilkudes põhimõtteid, mille eest seni on vähemalt ühes erakonnas kahest nii sirgelt seistud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles